Süt ürünleri arasında en çok tercih edilenlerden biri olan dondurma, zengin besin içeriğiyle dikkat çekmektedir. Sindirimi kolay ve kendine özgü tat, aroma ve dokuya sahip olan dondurma, yıl boyunca tüketilen bir gıda maddesidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın karbonhidrat, yağ ve protein gibi makro besin öğeleri ile A, D, E, K, B2, B6 ve B12 vitaminleri açısından zengin olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, iyot, manganez ve çinko gibi bazı mineraller de içermektedir.
Dondurma yapımında kullanılan süt, vücudun kendisinin üretemediği amino asitleri yeterli ve dengeli bir şekilde sağlar. Dondurmada, süte göre daha fazla yağ ve protein bulunması nedeniyle, bu ürünün beslenme ve kalori açısından önemli bir süt ürünü olduğunu vurgulayan Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın dengeli bir beslenme planında yer alabileceğini ifade etmektedir.
Son yıllarda, sağlıklı ve fonksiyonel gıdaları tercih eden bilinçli tüketiciler nedeniyle, diyet lifleri, probiyotikler ve laktik asit bakterileri gibi besin özellikleri taşıyan bileşenlerin dondurma üretiminde kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilmesi gerektiğini öneriyor:
Dondurmanın kalsiyum açısından önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Dyt. Aslıhan Kara, “Ortalama bir bardak sütten alacağımız kalsiyum miktarı, üç top dondurmaya eşdeğerdir. Şerbetli veya hamurlu tatlılara göre daha sağlıklı ve hafif olan dondurmayı, ara öğünlerde tercih edebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sağlıklı ve hijyenik koşullarda hazırlanmasıdır. Dyt. Aslıhan Kara, dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik ortamlarda üretilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Sağlıksız koşullarda üretilen dondurmaların bakterilerin üremesine neden olabileceğini belirten Dyt. Aslıhan Kara, açıkta satılan dondurmalar ve buzlu içeceklerde dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor. Güvenilir olmayan yerlerden dondurma satın alınmaması gerektiğini vurgulayan Kara, “Paketlenmiş dondurmalar ve buzlu gıdalarda ise etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim/ithalat izninin olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir” dedi.
Dondurmanın gündüz saatlerinde ara öğün olarak tüketilmesi gerektiğini yineleyen Dyt. Aslıhan Kara, “Akşam saatlerinde ve hızlı bir şekilde dondurma tüketimi boğaz enfeksiyonu riskini artırabilir. Dondurmayı ılık su ile tüketmek, bu riski azaltabilir” diye ekledi.
Dondurmanın ikindi ara öğününde tercih edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Aslıhan Kara, “Haftada 1-2 kez 1-2 top dondurma tüketebilirsiniz. 1 porsiyon dondurma, 100-120 kalori içermektedir. Dondurma tüketmek istiyorsanız, beslenme programınızdan 1 orta boy meyve, 1 bardak süt ve 1 ince dilim ekmeği çıkararak tüketebilirsiniz. Kalorisi diğer tatlılara göre daha düşük ve hafif olduğu için tercih edilebilir” dedi.
Diyet yapanlar için de dondurma önerilerinde bulunan Dyt. Aslıhan Kara, “Diyet yapanlar, daha besleyici ve sağlıklı olan probiyotikli dondurmalar, spirulina eklenmiş dondurmalar, badem sütü veya soya sütü gibi bitkisel sütlerden yapılmış dondurmalar, gerçek meyvelerden yapılan dondurmalar ve yağ oranı daha düşük olan keçi sütünden yapılmış dondurmaları tercih edebilirler” şeklinde konuştu.
Dyt. Aslıhan Kara, ev yapımı çilekli dondurma tarifini şöyle paylaşmaktadır:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce