Diyetisyen Tuğçe Sert’ten Aralıklı Oruç Hakkında Bilgiler

Diyetisyen Tuğçe Sert’ten Aralıklı Oruç Hakkında Bilgiler

ABONE OL
January 22, 2025 11:16
Diyetisyen Tuğçe Sert’ten Aralıklı Oruç Hakkında Bilgiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyetisyen Tuğçe Sert’in Aralıklı Oruç Hakkındaki Açıklamaları

Diyetisyen Tuğçe Sert, son zamanlarda popüler hale gelen aralıklı oruç diyetine dair önemli bilgiler paylaştı. Sert, aralıklı oruç ile ilgili şunları belirtti:

“Aralıklı oruç (intermittent fasting) diyeti, sadece besin kısıtlamasından ibaret değildir; bu bir beslenme sistemidir. Diğer diyet modellerinden farklı olarak, aralıklı oruçta yiyeceklerin miktarını kısıtlamak yerine, beslenme saatlerini düzenlemek ön plandadır. Kişinin ‘ne yemesi gerektiği’ yerine, ‘ne zaman beslenmesi gerektiği’ üzerine bir planlama yapılır.”

Sert, aralıklı oruç döneminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlara da değindi: “Bu süreçte, paketli gıdalardan, yüksek karbonhidrat içeren besinlerden (beyaz ekmek, makarna, pirinç pilavı gibi) ve fast food ürünlerden kaçınılmalıdır. Aralıklı oruç uygulayan kişilerin sadece zaman kısıtlamasına uyması yeterli olmayacak; aynı zamanda sağlıklı besinler de tüketmeleri gerekecektir.”

Aralıklı Oruç Diyetinin Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

IF diyeti, kalori alımını belirli bir zaman diliminde kısıtlayarak günlük kalorinin azalmasına yardımcı olur. Genellikle tercih edilen 16 saatlik açlık süreci, metabolizmanın hızlanmasını ve yağ yakımının kolaylaşmasını sağlar. Tercih edilen besinlerin basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlardan oluşması, insülin direncinin azalmasına katkıda bulunur. Bu diyet, vücutta kas gelişimini hızlandırır ve onarım süreçlerini kısaltır. Bunun temel nedeni, açlık dönemlerinde insülin hormonunun azalması ve büyüme hormonunun (Growth Hormone – GH) salgılanmasının artmasıdır. Büyüme hormonunun artışı, dokuların ve hücrelerin daha hızlı onarılarak yenilenmesine olanak tanır.

Ayrıca, aralıklı oruç bilişsel sağlığı da destekler; nörolojik hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir. Açlık dönemlerinde vücuttaki yağ asitleri ‘keton’ cisimlerine dönüşerek, nöronları hasardan koruyucu bir madde olan keton maddesini üretir.

Kimin İçin Aralıklı Oruç Diyeti Yapmak Uygun Değildir?

Zaman kısıtlı beslenmenin sağlık açısından birçok faydası olsa da, herkes bu beslenme sistemini uygulamak için uygun değildir. Aşağıdaki gruplara dikkat edilmesi önerilmektedir:

  • Çocuklar
  • Hamile ve emziren kadınlar
  • Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastaları
  • Düşük tansiyon sorunu yaşayanlar
  • Kan şekeri sıklıkla düşenler
  • Yeme bozukluğu olan bireyler
  • Çok zayıf olan kişiler (BKI – beden kütle indeksi düşük olanlar)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP