Derince Limanı’nda TMO Silolarında Patlama: Nedenleri ve Sonuçları
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Derince Limanı’nda TMO Silolarında Patlama: Nedenleri ve Sonuçları

Derince Limanı’nda TMO Silolarında Patlama: Nedenleri ve Sonuçları

ABONE OL
January 23, 2025 17:38
Derince Limanı’nda TMO Silolarında Patlama: Nedenleri ve Sonuçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Derince Limanı’nda Patlama

Derince Limanı’nda yer alan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında, 7 Ağustos 2023 tarihinde saat 14.35 civarında henüz belirlenemeyen bir sebepten ötürü patlama meydana geldi. Bu patlama, çevre ilçelerden Gölcük’ten de hissedildi. Olayın ardından, kamuoyunda TMO nedir, nerede bulunmaktadır? Toprak Mahsulleri Ofisi’nde neden bu patlama gerçekleşti? TMO patlamasında ölü ve yaralı var mı? gibi sorular gündeme geldi. İşte detaylar…

TMO Nedir?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1938 yılında kurulmuş olan, sermayesinin tamamı devlete ait bir kurumdur. 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde faaliyet göstermektedir. TMO, tüzel kişiliğe ve bağımsız bir yönetim yapısına sahip olan bir İktisadi Devlet Teşekkülü’dür. Hukuki dayanağı, 11/12/1984 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan TMO Ana Statüsüdür. Kurum, Sayıştay tarafından denetlenmektedir ve merkezi Ankara’dadır. TMO, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir bağlı kuruluşudur.

TMO’nun Faaliyet Alanları

TMO, çeşitli makroekonomik işlevleri yerine getirir. Bu işlevler arasında fiyatlandırma, stoklama ve ödeme yer almaktadır. Bu süreçler, alım, satış, dış alım, dış satım, sevk ve tesellüm faaliyetleri aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Özellikle sevk ve tesellüm işlemleri, yıllık stok durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. TMO, ağırlıklı olarak hububat alım ve satımıyla ilgilenen bir kuruluştur ve bu faaliyetlerinin büyüklüğü, büyük ölçüde tarımsal üretimle ilişkilidir.

TMO Hangi Alanlarda Hizmet Veriyor?

  • İştigal alanına giren ürünlerin alım ve satımı
  • Depolama ve muhafaza
  • İthalat ve ihracat
  • Haşhaş ıslah ve tohumculuk çalışmaları
  • Yasal uyuşturucu madde üretim ve pazarlama
  • Afyon Alkaloidleri Fabrikası İşletme Müdürlüğü faaliyetleri
  • Umumi mağazacılık
  • Piyasa araştırması ve enformasyon hizmetleri
  • Eğitim ve Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri
  • Lisanslı depoculuk

TMO’nun Yönetimi

Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı‘na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Kurumun yöneticiliğini 27 Ağustos 2018 tarihinden bu yana Ahmet Güldal yürütmektedir.

Patlama Neden Oldu?

Derince’deki TMO silosunda meydana gelen patlamanın, kimyasal maddelerin etkileşime girmesi sonucunda gerçekleştiği iddia edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, patlama sonrası yaralı sayısının 12’ye yükseldiğini ve bu yaralılardan 2’sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Olayın ardından, bölgeye itfaiye, AFAD, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangının söndürülmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

TMO’dan Açıklama

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Derince Silosu’ndaki patlamanın toz sıkışmasından kaynaklanabileceğini belirtmiş ve patlamanın sebebinin netleşmesi için detaylı teknik incelemelerin yapılacağını ifade etmiştir. TMO’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “7 Ağustos 2023 tarihinde TMO Derince Silosu’nda 14.45 dolaylarında bir patlama meydana gelmiştir. Bu patlama sonucunda 13 adet silo kuyusu ve müştemilatında hasar oluşmuştur. Patlamanın toz sıkışması nedeniyle olabileceği değerlendirilmektedir. Detaylı teknik inceleme sonucunda sebebi netleşecektir.” ifadelerine yer verilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP