Deprem Sonrası Psikolojik Değerlendirme ve Müdahale Yöntemleri

Deprem Sonrası Psikolojik Değerlendirme ve Müdahale Yöntemleri

ABONE OL
January 22, 2025 11:48
Deprem Sonrası Psikolojik Değerlendirme ve Müdahale Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar’dan Deprem Sonrası Psikolojik Değerlendirme

Türkiye’yi derinden etkileyen deprem felaketi sonrasında, olası travmatik etkilerin ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, bu süreçte bireylerin yaşadığı psikolojik durumları analiz etti.

İlk Anda Afetin Fiziksel Etkileri Önemseniyor

Travma anlarında, bireylerin genellikle yaşadıkları şok etkisi nedeniyle öncelikle fiziksel sağlık durumlarına odaklandığını ifade eden Gökpınar, “İlk etapta insanlar, kendilerinde herhangi bir fiziksel yaralanma olup olmadığını kontrol ederler. Fiziksel yaralanmalar ve çevresel tehlikeler kontrol altına alındıktan sonra, travmanın psikolojik etkileri kendini göstermeye başlar.” dedi.

Travmalar Öfke Oluşturabiliyor

Gökpınar, yaşanan travmaların bireylerde öfke duygusunu tetikleyebileceğini belirterek, “Bu öfke, kayıplar ve yaşanan zorluklar karşısında bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkabilir. Bu süreçte bireylerin duygusal durumları dikkatle izlenmelidir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Telkin Yerine Acıyı Paylaşmak Gerekir

Şok etkisi yaşanan ilk aşamalarda, travma süreci henüz tamamlanmamışken psikolojik müdahalelerin yapılmasının genellikle etkili olmayacağını vurgulayan Gökpınar, “Bu tür durumlarda, bireyin ruhsal yaralarını anlamak ve onları dinlemek en doğrusu olacaktır. Afet devam ederken, kişiye psikolojik müdahale yapmaya çalışmak, aksine daha fazla olumsuz tepki almanıza neden olabilir. Burada önemli olan, kişinin acılarına ortak olmak ve bu duyguları paylaşmaktır.” dedi.

Müdahale İnkâr ve Öfke Sürecinden Sonra Yapılmalı

Bir afet sırasında fiziksel hasar yoksa ve birey şok yaşıyorsa, yapılan ilk müdahalenin psikolojik ilk yardım olarak adlandırıldığını belirten Gökpınar, “Kazazedeler genellikle kayıplar nedeniyle depresyon sürecine girerler. Ardından anksiyete ve kaygı durumları gelişebilir. Zamanla, travmanın etkilerinden uzaklaşarak kabul sürecine geçiş yapılır. Bu aşamalar arasında inkâr ve öfke evreleri atlatıldıktan sonra, psikolojik yardım almak en uygun zaman dilimi olacaktır. Çünkü inkâr edilen bir durum, bireye yardımcı olamaz. Kabullenmek, iyileşme sürecinin temel taşıdır.” şeklinde konuştu.

Afetzedelerin Acısına Ortak Olunmalı

Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, “Yaşanan kayıplar ve yas tutma süreçlerinde, olaya uzaktan tanıklık edenlerin en önemli görevi, afeti yaşayanların ve kayıpları olan kişilerin acılarına ortak olmaktır.” diyerek, toplumun dayanışma içinde olması gerektiğini vurguladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP