Deepfake Teknolojisi: Yeni Araştırmalar ve Etkileri

Deepfake Teknolojisi: Yeni Araştırmalar ve Etkileri

ABONE OL
January 22, 2025 16:01
Deepfake Teknolojisi: Yeni Araştırmalar ve Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Deepfake Teknolojisi ve Etkileri Üzerine Yeni Bir Araştırma

Deepfake Teknolojisi ve Etkileri Üzerine Yeni Bir Araştırma

Yakın zamanda, hakemli bilimsel dergi Plos One‘da yayımlanan bir araştırma, popüler filmlere deepfake teknolojisiyle başka oyuncuların eklendiği videoların izlenmesi üzerine odaklandı. Araştırmaya katılan 436 kişilik bir grup, çeşitli filmlerden kesitler izledi. Bu kesitler arasında, Jack Nicholson’ın ikonik performansıyla hatırlanan The Shining filminde Brad Pitt ve Angelina Jolie’nin yer aldığı bir sahne, Charlize Theron’un yüzünün eklendiği Captain Marvel ve Will Smith’in Neo’yu canlandırdığı izlenimi veren The Matrix videoları da bulunuyordu. Tüm bu görüntüler, oyuncuların yüzlerinin film kesitlerine deepfake teknolojisiyle yerleştirilmesiyle oluşturulmuştu.

Katılımcılara ayrıca, gerçekten var olan yeni çevrim filmler de izletildi. Independent Türkçe‘de yer alan habere göre, araştırmanın bulguları, katılımcıların ortalama %49’unun deepfake videolarının gerçek olduğuna inandığını ortaya koydu. Bu katılımcılar, izledikleri filmleri gerçekten hatırladıklarını ileri sürdüler. Hatta katılımcıların %41’i Captain Marvel yeniden çevriminin orijinalinden daha iyi olduğunu belirtirken, %12’si de The Matrix yeniden çevrimini daha üstün bulduğunu ifade etti.

İrlanda’daki University College Cork’tan yanlış bilgi araştırmacısı Gillian Murphy, “Gelişmekte olan teknolojilere dair korkularımıza dayanarak distopik gelecek tahminlerine hemen dalmamalıyız” dedi. Aynı zamanda araştırmanın başyazarı olan Murphy, DailyBeast‘e verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Evet, deepfake’in neden olduğu çok ciddi zararlar var. Ancak var olabileceğini varsaydığımız sorunları çözmek için acele etmeden önce, her zaman ilk etapta bu zararlara dair kanıt toplamalıyız.”

Öte yandan, araştırmacılar, deepfake’in ekstra bir tehlike oluşturmayabileceği görüşündeler. Zira deneyin ikinci etabında, katılımcılara deepfake’li görüntüler yerine metinler sunuldu. Bu metinlerde, ünlü filmlerin hiç çekilmemiş yeniden çevrimleri ve bu filmlerde hiç oynamamış oyuncuların isimleri geçiyordu. Bu yazılı tariflerin de katılımcıların önemli bir kısmında sahte anılar canlandırabildiği görüldü.

Murphy, “Bulgularımız, mevcut yanlış bilgi biçimlerinin ötesinde, benzersiz derecede güçlü bir deepfake tehdidi önermiyor” diye konuştu. Ayrıca, bu çalışmada yalnızca kısa süreli belleğe odaklandıklarını da sözlerine ekledi: “Deepfake’ler yanlış bilgi yaymak için daha güçlü bir araç olabilir, çünkü örneğin viral olma olasılıkları daha yüksek veya uzun vadede daha akılda kalıcı.”

Deepfake Nedir?

Deepfake Nedir?

Türkçedeki birebir sözcük karşılığı “derin sahte” olan deepfake, kabaca birinin yüzünü dijital olarak başka birinin vücuduna monte edip, elde edilen görüntüyü istediğiniz gibi kullanmanıza olanak tanıyan bir teknolojidir. Kısacası, internetten kolayca ulaşılabilen algoritmalar sayesinde A kişisinin yüzü, B kişisine montajlanabiliyor.

İnternet kullanıcıları, deepfake içeriğe ilk kez 2017’de maruz kaldı. O yıl anonim bir Reddit kullanıcısı, Scarlett Johansson gibi ünlülerin deepfake ile oluşturulmuş sahte pornografik görüntülerini yayımlamıştı. Yapay zeka algoritmalarının sağlam bir deepfake örneği oluşturabilmesi için bol miktarda video kaydı gerekiyor. Bu da internet ortamında çok sayıda görüntüsü bulunan ünlülerle daha gerçekçi deepfake’ler oluşturulmasını sağlıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP