Cumhuriyetimizin 100. yılında yükseköğretimde geçmişten günümüze nasıl bir değişim yaşandığını düşünüyorsunuz?
En önemli değişim, ulaşılabilirlik ve erişimde gerçekleşti. Cumhuriyetin kuruluşunun ilk 25 yılında yalnızca 3 üniversite varken, 50. yıla gelindiğinde bu sayı 12’ye, 75. yıla gelindiğinde ise 71’e yükseldi. Bugün, 100. yılımızda tam 208 üniversite bulunuyor. Bu hızlı artış, öğrenci sayılarında özellikle son 25 yılda büyük bir patlamaya neden oldu. Ancak, öğretim üyesi sayısında bu büyüme oranında bir artış sağlanamadı. Yani sistem büyürken, kaliteyi yüksek tutabilmeyi başaramadık. Ayrıca, son yıllarda liyakat ve akademik özgürlüklerin sağlanması da önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına ‘nasıl bir insan’ yetiştirme hedefiyle yola çıktınız?
Vizyonumuz, geleceği şekillendirecek, yenilikçi ve girişimci küresel liderler yetiştirmektir. Hedefimiz, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, küresel değerlerle ulusal kimliklerini harmanlayabilen, kendini sürekli geliştiren, teknolojiye hakim, çevreye duyarlı, toplumsal ve etik değerlere sahip bireyler yetiştirmektir. Bu bireyler, yaratıcılık, girişimcilik ve liderlik özelliklerini araştırma yetkinlikleri ile birleştirerek uygulama yeteneğine sahip olmalıdır.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına nasıl hazırlanıyorsunuz? Çağın gereklerini yerine getirebilmek için neler yapıyorsunuz?
Bugün, bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Özellikle yapay zeka, tüm iş alanlarını derinden etkileyecek ve dönüştürecektir. Bilgi, hızla metalaşıyor ve erişim kolaylaşıyor. Bu durum, eğitimde içerik yerine yetkinliklerin ön plana çıkmasına yol açıyor. Bizler, 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip, dijital okuryazarlık seviyesi yüksek, adaptasyon becerileri gelişmiş, hızlı ve kendi kendine öğrenebilen bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu bireylerin bir kısmının yaşamlarının bir döneminde kendi işlerini kuracağı veya serbest çalışacağı bilincindeyiz ve onlara bu iş yaşamına hazırlanmaları konusunda yardımcı oluyoruz.
Kurumunuz için hedefleriniz nedir? Yaptığınız çalışmaları anlatır mısınız?
MEF Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana yükseköğretimde dijital dönüşüme liderlik etmektedir. Dünyada tüm programlarında tersyüz eğitim uygulayan ilk üniversite olarak öne çıkıyoruz. Ayrıca, uyarlanabilir öğrenme platformlarına ve açık kitlesel çevrimiçi eğitim platformlarına kurumsal üyeliğimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, bu platformlar aracılığıyla dünyanın en prestijli okullarından ders alabilme imkanına sahipler. Bunun yanı sıra, birçok dersimizde sınav yerine proje ve ürün odaklı bir ölçme-değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Günümüzde popüler olan üç alanda, yani girişimcilik, liderlik ve yapay zeka konularında her öğrenciye açık yandallarımız mevcuttur. Ayrıca, öğrencilerimiz 21. Yüzyıl yetkinlikleri farkındalık programı olan YetGen’i seçmeli ders olarak alabilmektedirler. Bu yıl açtığımız teknoloji geliştirme merkezinde ise, özellikle oyun ve eğitim teknolojileri alanında yapay zeka veya genişletilmiş gerçeklik kullanan girişimci adaylarına destek sağlamayı hedefliyoruz.
Üniversite adayları neden kurumunuzu tercih etmeli? Sizi diğer yükseköğretim kurumlarından ayıran özellikler nelerdir?
Dünyanın en inovatif üniversitelerinden biri olduğumuzu iddia ediyoruz. Eğitim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanıyor ve öğrencilere olabildiğince fazla esneklik tanıyarak programlarını kendi hedefleri doğrultusunda bireyselleştirmelerine imkan tanıyoruz. Öğrencilerin yetkinliklerinin gelişmesine ve profesyonel gelişimlerine önem vererek, istedikleri kurumlarda iş bulabilmelerini veya kendi işlerini kurabilmelerini hedefliyoruz. Sadece üniversitemizden değil, aynı zamanda kurumsal anlaşmamız olan ve ücreti üniversitemiz tarafından karşılanan Coursera ve LinkedIn Learning sayesinde farklı kaynaklardan eğitim almalarını destekliyoruz. Hangi programda olurlarsa olsunlar, gelecekte kendileri için önemli olacak yapay zeka, girişimcilik ve liderlik alanlarında kapsamlı bir bilgi birikimine ulaşmalarını sağlıyoruz. Tüm bunları yaparken, öğrenci ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz. Öğrencileri uzun vadeli paydaşlarımız ve hatta küçük ortaklarımız gibi görüyoruz. Öğrenci memnuniyetinde her zaman en yüksek seviyelerde yer alıyoruz ve mezun istihdam oranlarımız da oldukça yüksektir. Hem kaliteli bir eğitim alıyorlar, hem geleceğe hazırlanıyorlar, hem de mutlu bir şekilde iş bulabiliyorlar.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce