Sindirim sistemine dair hastalıklar arasında ciddi sorunlara yol açan ve bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklardan biri de Crohn hastalığıdır. Bu hastalık, insan popülasyonu arasında yaklaşık olarak binde iki oranında görülmektedir. Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar uzanan sindirim sisteminin herhangi bir kısmında meydana gelebilir; ancak genellikle ince bağırsağın son bölümleri ve kalın bağırsağın başlangıç noktası etkilenen alanlardır. Hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, genetik yatkınlık ve çevresel etmenlerin hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Crohn hastalığı, genellikle yaşam boyu devam eden ve tamamen iyileşmeyen bir durumdur; çoğu hasta, çeşitli cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca bu hastalık, diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına da zemin hazırlayabilir.
Crohn hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir; ancak genel olarak en yaygın belirtiler şunlardır:
Uzun süreli karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve kilo kaybı gibi şikayetlerle başvuran bireylerde Crohn hastalığı araştırılmalıdır. Tanı koyma sürecinde kullanılan yöntemler arasında şunlar yer almaktadır:
Crohn hastalığı, maalesef ki tamamen iyileştirilemeyen kronik bir rahatsızlıktır. Hastalar, hastalığın alevlendiği ve durakladığı dönemler yaşarlar. Alevlenme dönemlerinde, çeşitli ilaç tedavileri ve tıbbi beslenme tedavisi uygulanarak semptomların hafifletilmesi hedeflenir. Bunun yanı sıra, Crohn hastalarının yaklaşık %50 – 70’lik kısmı, yaşamları boyunca en az bir kez cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Özellikle, ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda cerrahi seçenekler ön plana çıkar.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce