CHP’li Aylin Yaman, Depremzedelerin Tahliye Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı
  • Antalya Basın
  • Genel
  • CHP’li Aylin Yaman, Depremzedelerin Tahliye Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP’li Aylin Yaman, Depremzedelerin Tahliye Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

ABONE OL
January 24, 2025 23:32
CHP’li Aylin Yaman, Depremzedelerin Tahliye Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’li Aylin Yaman, Depremzedelerin Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP’li Aylin Yaman, misafirhanelerden ve sosyal tesislerden tahliye edilmek istenen depremzedelerin yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Yaman, bu tahliye kararının evlerini kaybetmiş, kalacak yeri olmayan ve farklı şehirlerde tedavi sürecini sürdüren depremzedeleri bir kez daha mağdur edeceğini vurguladı.

Yaman, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevap vermesi için TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 11 ilde binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca kişinin evsiz kaldığını hatırlattı. Deprem bölgesinde yaşayan 13 milyon insanın maddi ve manevi olarak büyük yıkıma uğradığını belirten Yaman, “Yaklaşık 2 milyon vatandaşımız bölgeden farklı illere göç etmek zorunda kalmış, kalan yüz binlerce kişi ise geçici barınma tesislerinde yaşam mücadelesi vermektedir. Deprem sonrası, çevre illere yerleştirilen depremzedelerin önemli bir bölümü, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelerde ve sosyal tesislerde barınmak durumunda kalmıştır” dedi.

Yaman, misafirhanelerde ve sosyal tesislerde kalan depremzedelere alternatif bir barınma imkanı sunulmadan valilikler aracılığıyla tahliye kararı çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu kurumlarda kalmak zorunda kalan ve başka seçenekleri bulunmayan depremzedelere yönelik bu kararın derin bir endişe yarattığını ifade etti. CHP’li Aylin Yaman şu ifadeleri kullandı: “Yaşanan deprem felaketinin ortaya koyduğu gibi yaşam hakkı, kesinlikle elverişli konut hakkından ayrı değerlendirilemez. Devletin temel görevlerinden biri yaşam hakkını korumaksa, deprem ve benzeri felaketlere karşı dirençli, yaşanabilir konut alanları ve şehirler inşa etmek, bunları denetlemek ve yıpranan yapı stoklarını yenilemek de bir diğer sorumluluğudur. Farklı şehirlerde misafirhanelerde barınmak zorunda kalan ve aynı zamanda hastanelerde tedavi gören vatandaşların; hiçbir hazırlık yapılmadan, yeniden deprem bölgesine veya mevcut illerde yetersiz kira yardımlarıyla gönderilmesi büyük bir kaygı yaratmaktadır.”

Aylin Yaman, bu kurumlarda yaşamak zorunda kalan depremzedelerin, aceleyle tahliye edilmemesi gerektiğini ve bölgede altyapı çalışmaları tamamlanmadan, kendilerine süre verilmeden çıkarılmalarının sosyal devlet anlayışına ters düştüğünü vurguladı.

Yaman’ın önergesinde yer alan sorular şu şekildedir:

  • Depremlerin üzerinden geçen 6 aylık sürede hala barınma, gıda, su gibi en temel ihtiyaçlarına erişemeyen depremzedeler varken, farklı şehirlerde kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelere yerleştirilen depremzedelerin herhangi bir gerekçe ve alternatif sunulmadan bu tesislerden çıkarılmak istenmesinin sebebi nedir?
  • Kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhanelerin yönetimlerine, depremzedelerin bu kurumlardan çıkarılmasıyla ilgili valilikler tarafından resmi bir yazı gönderilmiş midir? Gönderilmişse bu yazının gerekçeleri nelerdir?
  • Bahsedilen kamu kurumlarından çıkarılmak istenen depremzede vatandaşlarımızın sayısı tam olarak ne kadardır? Kendilerine deprem bölgesinde barınmaları için hangi imkanlar sağlanmıştır? Engelliler ve hastanede tedavi gören vatandaşlarımız için valilikler tarafından ek önlemler alınmış mıdır?
  • Bugün itibarıyla kira yardımı almakta olan kaç depremzede bulunmaktadır? Verilen kira yardımı miktarı aile başına ne kadardır ve bu yardımlar verilirken kira artışlarında yaşanan enflasyon oranı göz önünde bulundurulmakta mıdır?
  • Kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerden çıkarılmak istenen depremzedelere de kira yardımı yapılması planlanmakta mıdır? Bu kapsamda ödeme yapılmış kaç aile vardır?
  • Halen başka il ve ilçelerde bulunan sağlık kurumlarında tedavi gören ve bu amaçla bahsi geçen kurumlarda konaklamak zorunda kalan depremzedelerin tedavileri bitmeden kurumlardan çıkarılmalarının gerekçesi nedir? Bu vatandaşlarımızın tedavilerinin deprem bölgesinde sürdürülmesi için herhangi bir hazırlık yapılmakta mıdır?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP