CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Tayvan’ın Türkiye’den ithal ettiği yumurtalarda kansorejen madde tespit etmesini, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. 20 Temmuz 2023 tarihinde Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi’nin Türkiye’den ithal edilen 127 ton yumurtada kansorejen madde bulduğunu açıkladığını hatırlatan Kılıç, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
“Tayvan Gıda Dairesi, Türkiye’den gönderilen yumurtalarda nitrofuran isimli yasaklı bir madde tespit etti. Nitrofuran, ülkemizde de Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanmış bir bileşiktir. Olayın basında yer almasının ardından Tarım Bakanlığı, bir inceleme başlattığını bildirmiştir. Tayvan’a gönderilen yumurtaların ihracatçısının İzmir merkezli bir firma olduğu resmi belgelerle ortaya çıkmıştır. Ancak aradan bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen, Tarım Bakanlığı’nın bu konudaki sessizliği kamuoyundaki kaygıları artırmaktadır. Tarım Bakanlığı sessiz kaldıkça, İzmir başta olmak üzere ülke genelinde halkın gıda güvenliği ile ilgili endişeleri giderek büyümektedir. Tarım Bakanlığı’nı bu konuda derhal açıklama yapmaya davet ediyoruz.”
Kılıç, yumurtaların elde edildiği tavuklara ilişkin olarak ise şu soruları yöneltti: “Yumurtalarda kanserojen madde bulunmasının, üreten tavuklara yasaklı nitrofuran isimli maddenin verilmesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Peki, bu tavuklara ne oldu? Tarım Bakanlığı yumurta ile ilgili inceleme başlatıldığını söylüyor ama geçen süre içinde acaba bu firma kanserli tavukları iç piyasaya sürerek yurttaşların tüketimine göz mü yumdu?”
Kılıç, yumurta ve tavukların ihracatçısı olan İzmir menşeili firmanın hâlâ faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayarak, Tarım Bakanlığı’nı bu firmanın ismini kamuoyuna açıklamaya davet etti. Kılıç, “Kanserojen gıda ürettiği ortaya çıkan bu firma nasıl hiçbir şey olmamış gibi faaliyetlerine devam edebiliyor? İzmirlilerin bu konuda hiçbir şeyden haberi yok. İzmirli yurttaşın yanı başında faaliyet gösteren firmanın ürününü Tayvan almıyor, ama firma İzmir’de mahalleliye satış yapabiliyor.” dedi.
Ayrıca, Tarım Bakanlığı’nın daha önce Taklit ve Tağşişli Ürün Listelerini açıkladığını hatırlatan Kılıç, bu listelerin tam 17 aydır yayınlanmadığına dikkat çekti. Kılıç, “Tarım Bakanlığı’nın verilerine baktığımızda, her ay yayımlanan Tağşişli Ürün Listesi’nin en son 2022 yılının Mart ayında yayınlandığını tespit ettik. Bu listelerde firma adı, ürün markası ve üretimdeki uygunsuzluk nedeni açıkça yer alıyordu. Basın yayın organları da bu listeleri takip ederek kamuoyunu bilgilendiriyordu. Ancak Tarım Bakanlığı 17 aydır bu uygulamayı durdurdu. Acaba halkın gıda güvenliğini tehdit eden firmalar Bakanlık üzerinde bir baskı mı kurdu? Neden bu yayınlar birdenbire durduruldu? Yoksa Tarım Bakanlığı artık denetim yapmıyor mu?” ifadelerini kullandı.
Kılıç, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce