Medicana Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Ceren Durgun, sağlıklı bir nefes almanın ve vermenin vücudun temel işlevlerinden biri olduğunu vurguladı. Durgun, “Burun, nefes almak ve koku almak için hayati bir organ olmasının yanı sıra, birçok başka önemli işlevi de vardır. Burnun işlevleri arasında, burundan geçen havanın akciğerlere iletilmesi sırasında havanın yönünü ve aerodinamiğini sağlamak, havanın ısınmasını ve burun içerisindeki mikroplardan arındırılmasını sağlamak vardır. Ayrıca burun, havanın nemlendirilmesini de üstlenerek, daha rahat bir nefes alımına yardımcı olur. Bazı hastalarda bu işlevlerin engellenmesi nedeniyle cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak hastalar, burun sağlığı ile ilgili pek çok soruya sahip olabilirler” şeklinde konuştu.
Op. Dr. Ceren Durgun, burunla ilgili hastaların sıkça sorduğu 8 soruyu şu şekilde yanıtladı:
Her burun tıkanıklığı olan hastada estetik ameliyat yapılması gerekli midir?
“Çoğu hastada estetik bir müdahale gerekmemektedir. Burun şeklinin değişmesini istemeyen burun tıkanıklığı yaşayan hastalara genellikle septoplasti ameliyatı öneriyoruz. Bu ameliyat, burun içinden tek bir kesi yapılarak, septum adı verilen burun orta hattındaki kıkırdağa ve yine orta hattaki vomer veya perpendiküler kemiklere müdahale edilmesini içerir. Eğrilikler düzeltilip, orta hatta sabitlenirken burun etleri de küçültülür. Ancak bu işlemde burun ucuna, burun kemiklerine ve burun sırtına herhangi bir müdahale yapılmaz. Dolayısıyla, şişlik ve morluk riski minimum düzeydedir ve iyileşme süreci estetik ameliyatlara göre daha hızlı gerçekleşir. Ancak nadiren ciddi deformite yaşayan hastalarda, septoplasti yeterli olmayabilir ve bu durumda estetik müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.”
Burun estetiği ameliyatı nasıl gerçekleştirilir? Ne kadar sürer? Riskleri var mı?
“Burun estetiği, yani septorinoplasti ameliyatı, açık ya da kapalı tekniklerle yapılabilmektedir. Sanılanın aksine, açık ve kapalı teknikler arasındaki esas fark, burun ucundaki kesinin varlığı değildir. Bu iki yöntemin avantajları ve dezavantajları birbirinden farklıdır. Hangi yöntemin hastaya en uygun olduğuna cerrah, kendi deneyimine dayanarak karar vermelidir. Diğerine göre birinin daha iyi veya kötü olduğunu söylemek yanıltıcıdır. Ayrıca, burun sırtı koruyucu rinoplasti ve yapısal rinoplasti de iki farklı tekniktir ve her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Burundaki patolojilere göre en uygun teknik seçilmelidir. Rinoplasti ameliyat süresi ortalama 3-4 saat olarak değerlendirilmektedir; ancak bu süre, duruma göre uzayabilir veya kısalabilir. Uzun bir ameliyat süresi genellikle endişe verici bir durum değildir, normal bir süreçtir. Her ameliyatta olduğu gibi, burun ameliyatlarında da riskler mevcuttur. Bu riskleri en aza indirmek için gerekli tüm önlemler alınmaktadır, ancak en basit işlemlerde bile risklerin varlığı söz konusudur.”
Burun ameliyatı sonrası ağrı, şişlik ve morluk olur mu?
“Burun ameliyatlarından sonra çoğu hastada ağrı hissedilmez ya da ilk iki günde hafif bir ağrı olabilir; bu durum genelde ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Şişlik ve morluk, hastanın iyileşme sürecine ve cilt yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterir; genelde 1-2 hafta içinde düzelir.”
Ameliyattan önce burnun nasıl görüneceğini görebilir miyiz?
“Simülasyon programları, hastalarımızı daha iyi anlamak ve onlara açıklama yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu programlar aracılığıyla hastamızın istediği burun şeklini daha iyi anlayabiliriz. Ancak, ameliyat sonrası simülasyondaki gibi bir sonuç elde edileceğinin garantisini veremeyiz.”
Cilt yapısı ameliyat sonucunu etkiler mi?
“Ameliyat sonucunu etkileyen en önemli etkenlerden biri cilt yapısıdır. Kalın ciltli ve ince ciltli hastalar, farklı zorluklarla karşılaşabilir. Kalın ciltte kalın ve uzun kıkırdaklar kullanılırken, ince ciltte bu durumdan kaçınılarak kıkırdak yapıyı farklı dokularla kamufle etmeye çalışırız. Kalın ciltli hastalarda ise iyileşme süreci genellikle daha uzun sürmektedir.”
Alerji şikayetleri ameliyat sonrası geçer mi?
“Maalesef, alerjiyi cerrahi yöntemlerle tedavi etmek mümkün değildir. Burun içerisinde tıkanıklığa yol açan anatomik bozukluklar düzeltildiğinde daha rahat nefes almak mümkün olur; ancak sık hapşırma, burun kaşıntısı ve akıntısı gibi alerjik belirtiler devam edecektir. Alerjik bireylerde burun etleri ameliyat sonrası yeniden büyüyebilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası burun tıkanıklığı tekrar oluşabilir ve alerji ilaçları kullanmak gerekebilir.”
Burun ameliyatı yerine burun dolgusu yapılabilir mi?
“Hastanın ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre burun dolgusu da bir seçenek olarak düşünülebilir. Ancak, cerrahi müdahalede yapılan her şeyi dolgu ile yapmak mümkün değildir. Genellikle burun sırtında hafif bir kemer veya burun ucu biraz düşük olan hastalar için minimal deformitelerde tercih edilir. Ancak, burun ameliyatının yerini doldurması mümkün değildir. Eğer cerrahi müdahale gerektiriyorsa ve hastanın sağlık durumu buna elverişliyse, dolgu yapılması uygun olmayacaktır. Rinoplasti gerçekleştirdiğimiz hastalarda, bazen ameliyat sonrası minimal dolgu uygulamaları da yapılabilmektedir.”
Burun ameliyatı için en uygun zaman ne zamandır?
“Yaz aylarında da kış aylarında olduğu gibi burun ameliyatı yapılabilir. Ancak, ameliyat sonrasında 2 ay boyunca güneş gözlüğü kullanılmaması, 1 ay süreyle denize veya havuza girilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, güneşten korunmak için ameliyat sonrası şapka giymek ve güneş koruyucu kullanmak da önerilmektedir.”
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce