Burun Ameliyatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Burun Ameliyatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABONE OL
January 22, 2025 22:38
Burun Ameliyatları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medicana Bahçelievler Hastanesi’nden Op. Dr. Ceren Durgun’un Açıklamaları

Medicana Bahçelievler Hastanesi'nden Op. Dr. Ceren Durgun'un Açıklamaları

Medicana Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’nde görev yapan Op. Dr. Ceren Durgun, sağlıklı bir şekilde nefes almanın ve vermenin vücudun en hayati işlevlerinden biri olduğunu vurguladı. Durgun, burunun yalnızca nefes almak ve koku almak için değil, aynı zamanda birçok önemli işlevi yerine getirdiğini de belirtti. “Burun, havayı akciğerlere iletirken, havanın yönünü ve aerodinamiğini sağlar; ayrıca havanın ısınması ve burun içindeki mikroplardan arındırılması konusunda da kritik bir rol oynar. Burun, havanın nemlendirilmesini sağlayarak daha rahat nefes almayı da mümkün kılar. Ancak bazı hastalarda bu işlevler engellenebilir ve bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Ceren Durgun, hastaların akıllarındaki en yaygın 8 soruyu şu şekilde yanıtladı:

Her burun tıkanıklığı olan hastada estetik ameliyat yapılması gerekir mi?

“Çoğu hastada estetik müdahale gerekmemektedir. Burun şeklinde değişiklik istemeyen burun tıkanıklığı olan hastalarımıza genellikle septoplasti ameliyatı uygulanmaktadır. Bu işlemde burun içinden yapılan tek bir kesi ile septum adı verilen burun orta hattındaki kıkırdağa ve bu hattaki vomer ya da perpendiküler kemiklere müdahale edilir. Eğrilikler düzeltilerek orta hatta sabitlenir ve burun etleri küçültülür. Ancak bu ameliyatta burun ucuna, burun kemiklerine ve burun sırtına herhangi bir müdahale yapılmaz. Bu nedenle, şişlik veya morluk gibi durumlar görülmez ve iyileşme süreci estetik ameliyatlara göre daha hızlı gerçekleşir. Nadiren, ciddi deformiteleri olan hastalarda septoplasti yeterli olmayabilir ve bu durumda estetik ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir.”

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır? Ne kadar sürer? Riskleri var mı?

“Burun estetiği, yani septorinoplasti, açık veya kapalı teknikle yapılabilmektedir. Açık ve kapalı tekniklerin arasındaki esas fark, burun ucundaki kesidir. Her iki tekniğin de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. En uygun yöntem, cerrahın deneyimine bağlı olarak seçilmelidir. Bu nedenle biri diğerinden daha iyi ya da kötü demek yanlıştır. Ayrıca, burundaki patolojiye göre en uygun teknik uygulanmalıdır. Rinoplasti ameliyat süresi ortalama 3-4 saat sürmektedir ancak bu süre, duruma göre değişiklik gösterebilir. Ameliyatın uzun sürmesi endişe edilecek bir durum değildir; bu, normal bir süreçtir. Her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatında da riskler mevcuttur. Bu riskleri en aza indirmek için gerekli tüm önlemler alınmaktadır.”

Burun ameliyatı sonrası ağrı, şişlik ve morluk olur mu?

“Burun ameliyatı sonrası ağrı, çoğu hastada hafif ya da ilk iki günde hissedilir ve genellikle ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Şişlik ve morluk, hastanın iyileşme süreci ve cilt yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle 1-2 hafta içinde düzelir.”

Ameliyattan önce burnun nasıl görüneceğini görebilir miyiz?

“Simülasyon programları, hastalara daha iyi bir anlayış sağlamak amacıyla tercih edilmektedir. Hastaların istediği burun şekli, simülasyon aracılığıyla daha iyi anlaşılabilir. Ancak ameliyat sonrası simülasyondaki gibi bir sonuç garantisi verilemez.”

Cilt yapısı ameliyat sonucunu etkiler mi?

“Cilt yapısı, ameliyat sonucunu etkileyen en önemli kriterlerden biridir. Kalın cilt ve ince cilt, farklı zorluklar doğurur. Kalın ciltte uzun ve kalın kıkırdaklar kullanılırken, ince ciltte bu durumdan kaçınılır ve kıkırdak yapıyı farklı dokularla kamufle etmeye çalışırız. Kalın ciltli hastalarda iyileşme süreci genellikle daha uzun sürmektedir.”

Alerji şikayetleri ameliyat sonrası geçer mi?

“Ne yazık ki alerjiyi ameliyatla tedavi etmek mümkün değildir. Burun içindeki anatomik bozukluklar düzeltildiğinde daha rahat nefes almak mümkün olabilir; ancak sık hapşırma, burun kaşıntısı ve akıntısı gibi alerjik şikayetler devam eder. Ayrıca, alerjik bireylerde burun etleri ameliyat sonrası tekrar büyüyebilir ve bu durum burun tıkanıklığına yol açabilir. Bu nedenle alerji ilaçlarının kullanılması gerekebilir.”

Burun ameliyatı yerine burun dolgusu uygulanabilir mi?

“Hastanın ihtiyaç ve taleplerine bağlı olarak burun dolgusu tercih edilebilir. Ancak ameliyatla yapılan her şeyin dolguyla yapılması mümkün değildir. Genellikle burun sırtında hafif bir kemer ya da burun ucu biraz düşük olan hastalarda minimal deformiteler için dolgu uygulanır. Ancak dolgunun, ameliyatın yerini tutması mümkün değildir. Eğer cerrahi müdahale gerekiyorsa ve hastanın operasyona engel bir durumu yoksa dolgu yapmak uygun olmayacaktır. Rinoplasti yapılan hastalara bazen ameliyat sonrası minimal dolgu uygulamaları da yapılabilmektedir.”

Burun ameliyatı için en uygun zaman nedir?

“Burun ameliyatları, yaz aylarında da kış aylarında olduğu gibi yapılabilir. Ancak ameliyat sonrası 2 ay boyunca güneş gözlüğü kullanılmaması, 1 ay boyunca denize veya havuza girilmemesi önerilmektedir. Ayrıca, ameliyat sonrası güneşten korunmak için şapka ve güneş koruyucu kullanmak da önemlidir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP