Beyin Sisi: Covid-19 Sonrası Bilişsel Sorunlar ve Tedavi Yöntemleri

Beyin Sisi: Covid-19 Sonrası Bilişsel Sorunlar ve Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
January 22, 2025 00:40
Beyin Sisi: Covid-19 Sonrası Bilişsel Sorunlar ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya’nın Koronavirüsle Mücadelesi ve Beyin Sisi

Dünya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile başa çıkmaya çalışırken, virüsün uzun vadeli etkileri üzerine araştırmalar da sürmektedir. Bu etkilerden biri, koronavirüs sonrası ortaya çıkabilecek olan “beyin sisi”dır. Beyin sisi, bireylerin bilişsel işlevlerinde zorluk yaşadığını gösteren bir durumdur ve birçok kronik hastalığa eşlik edebilir. Peki, konsantrasyon sorunları, net düşünememe, baş ağrıları, uyku bozukluğu, anksiyete, kafa karışıklığı ve günlük konuşmalarda kelime bulmada zorluk gibi belirtilerle kendini gösteren beyin sisi nedir? Bu durumun bir tedavisi var mıdır?

ALZHEIMER’A GİDEN YOL: BEYİN SİSİ

Özellikle Covid-19 geçiren hastalarda görülen hafıza ve konsantrasyon sorunları, net düşünememe, baş ağrıları, uyku problemleri, anksiyete, kafa karışıklığı, öfke nöbetleri ve günlük konuşmalarda kelime bulma zorluğu gibi durumlar, beyin sisi olarak tanımlanmaktadır. Araştırmalar, beyin sisinin Covid-19 geçirdikten sonra aylarca devam edebileceğini ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, beyin sisi vitamin ve mineral eksiklikleri, diyabet, tiroid problemleri ve beslenme bozuklukları gibi çeşitli sebeplerle de ortaya çıkabilir. Beyin sisi, hastalığı şiddetli geçiren ve hastanede ya da yoğun bakımda kalan her 10 kişiden birinde görülmektedir.

Beyin sisi, tıbbi bir durum olmamakla birlikte, hafıza problemleri, odaklanamama, zihinsel netlik eksikliği ve zayıf konsantrasyon gibi semptomlara yol açabilen bir bulgu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda “zihinsel yorgunluk” olarak da adlandırılmaktadır.

BEYİN SİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Dikkat dağınıklığı
  • Konsantrasyon kaybı
  • Konuşurken kelime bulmada güçlük
  • Düşüncelerini toparlayamama
  • Okuduğunu anlayamama
  • Önemli konularda karar vermede zorluk çekmek
  • Başladığı hiçbir işi bitirememe
  • Unutkanlık
  • İki işi aynı anda yapamamak
  • Mental performans gerektiren her işte zorluk çekmek

BEYİN SİSİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Beyin sisi tedavisinde öne çıkan başlıklardan biri beslenmedir. Bu aşamada, glutensiz, şekersiz ve süt ürünlerinin olmadığı bir beslenme programı uygulamak oldukça önemlidir. Taze sebze ve meyvelere, zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi gibi sağlıklı yağlara, doğru protein kaynaklarına, çiğ kuruyemişlere ve fermente ürünlere ağırlık vermek, beyin sisinin etkilerini azaltmak için atılacak adımlardan biridir. Ayrıca, stresi azaltmak ve daha sağlıklı bir uyku düzenine geçmek için profesyonel destek almak da gereklidir. Fiziksel aktiviteyi artırmak, açık havada yapılacak kısa süreli 20 dakikalık yürüyüşler de beyin sisine karşı faydalı bir çözüm olarak bilinmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP