Son dönemde, sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan Batı Nil Virüsü, Türkiye’de önemli bir sağlık tehdidi haline gelmiştir. Özellikle komşu ülke Yunanistan’da bu virüs nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybetmesi, halk arasında endişeleri artırmış ve birçok kişi bu hastalığın belirtilerini araştırmaya başlamıştır.
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil Virüsü (BNV), genellikle “Culex” cinsi sivrisineklerin ısırması yoluyla insanlara bulaşan bir enfeksiyondur. Ne yazık ki, BNV’den korunmak için özel bir aşı bulunmamaktadır; bu nedenle, sivrisinek ısırıklarından korunma önlemleri almak son derece önemlidir. Virüs, sivrisineğin ısırdığı andan itibaren 2 ile 14 gün arasında bir kuluçka süresine sahiptir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde bu sürenin 21 güne kadar uzayabileceği belirtilmektedir.
BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Batı Nil Virüsü’nün bulaştığı kişilerin yaklaşık %80’inde herhangi bir belirti görülmemektedir. Ancak, hastaların yaklaşık %20’sinde şu semptomlar gözlemlenmektedir:
BNV vakalarına genellikle Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya bölgelerinde rastlanmaktadır. İşte Batı Nil Virüsü’nün neden olduğu bazı semptomlar:
Daha ciddi vakalarda ise aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce