Bademcikler Hakkında Bilgiler ve Ameliyat Gerekliliği

Bademcikler Hakkında Bilgiler ve Ameliyat Gerekliliği

ABONE OL
January 22, 2025 11:21
Bademcikler Hakkında Bilgiler ve Ameliyat Gerekliliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bademcikler Hakkında Bilgiler

Bademcikler, boğazın iki yanında bulunan, badem biçiminde lenfoid doku bölgeleridir. Bu yapılar, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Ancak, bazı durumlarda bademciklerin cerrahi olarak alınması gerekebilir. Bu işleme ‘bademcik ameliyatı’ adı verilir.

Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Eskilerde daha sık yapılan bademcik ameliyatları, günümüzde daha dikkatli bir şekilde değerlendirilmektedir. Gelişen laboratuvar teknolojileri sayesinde bademcik ameliyatlarının gerekliliği, yapılan kültür ve antijen testleri ile daha kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Bu sayede gereksiz ameliyatların önüne geçilmesi sağlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Boğaz ağrısı, halsizlik, yüksek ateş ve yutma güçlüğü ile hastaneye başvuran erişkin ve çocuk hastalarda, öncelikle boğazdan kültür ve antijen testleri yapılmakta, var olan sebep doğru bir şekilde tespit edilmektedir. Eskiden boğaz ağrısı, ateş ve yutma güçlüğü çeken her hastaya antibiyotik yazılıp gönderilmekteydi. Ancak gereksiz antibiyotik kullanımı, kişilerin antibiyotik direncinin artmasına ve virüslere karşı antibiyotik tedavilerinin uygulanmasına yol açmaktadır.

Dr. Yıldırım, “Genel endişe, bademcikler alındıktan sonra boğaz yoluyla alınan bakteri ve virüslerin akciğere inerek kişileri daha fazla hasta edeceği düşüncesidir. Ancak bu güne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda insanların bu endişesini haklı çıkaracak bir bilimsel dayanak elde edilememiştir. Vücuttaki organlarımızın korunması ve fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmesi için gereksiz ve aşırı tedavilerden kaçınmamız da önemlidir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Ne Zaman Bademcik Alınmalıdır?

Bademciklerin alınması gereken durumlar şunlardır:

  • Tekrarlayan ateş, boğaz ağrısı ve yutma zorluğu yaşayan hastalarda, bir yıl içinde 5-6’dan fazla ateşlenme oluyorsa dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır.
  • Sürekli hasta olma durumuna bağlı olarak büyüme ve gelişim geriliği, okulda geri kalma veya fazla antibiyotik kullanımı nedeniyle direnç gelişimi varsa, bademciklerin alınması düşünülebilir.
  • Ağız içinde apse yapacak kadar ciddi bir bademcik enfeksiyonu oluşmuşsa, cerrahi müdahale gerekebilir.
  • Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen ve yüksek ateşle seyreden tekrarlayan enfeksiyon durumlarında bademciklerin alınması düşünülebilir.
  • Bademcik enfeksiyonlarından sonra eklemlerde, böbrekte veya kalpte herhangi bir risk oluşursa, bademciklerin alınması uygun olacaktır.
  • Bazı hastalarda, bademcikler aşırı büyüyerek hava yolunu tıkayabilir ve uyku apnesine neden olabilir. Bu tür durumlarda bademciklerin küçültülmesi veya tamamen alınması düşünülebilir.
  • Erişkinlerde kötü hastalık şüphesi varsa, tanı koymak ve tedavi amacıyla bademciklerin alınması gerekebilir.

Bademcik Alındığında Ne Olur?

Bademciklerin bağışıklık sistemi açısından önemli bir rolü bulunsa da, bu görevi üstlenen başka dokular da mevcuttur. Dolayısıyla, bademciklerin alınması durumunda immün sistemin zayıflaması veya kişilerin daha fazla hastalanması söz konusu değildir. Yapılan araştırmalar, bademcikler alındıktan sonra akciğer enfeksiyonlarının sıklığında bir artış gözlemlenmediğini göstermektedir. Ayrıca boğazın diğer kısımlarında enfeksiyon sıklığında da bir artış saptanmamıştır.

Günümüzde ailelerin bu konudaki endişelerini gidermek amacıyla, tüm bademcik dokularını almadan, yalnızca bir kısmını alıp bir kısmını bırakmak da enfeksiyon sıklığını belirgin bir şekilde azaltmaktadır. Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, diyerek konuyu özetledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP