Gözün en ön kısmındaki saydam tabaka olan kornea, göze gelen ışınları kırma görevini üstlenmektedir. Net bir görüş sağlamak için, bu kırılan ışınların gözün arka tarafındaki retina üzerinde doğru bir şekilde odaklanması gerekmektedir. Gözün kırma kusurlarından biri olan astigmat, miyopi ve hipermetropiye göre daha az yaygın olmakla birlikte, hem uzak hem de yakın görmeyi ciddi şekilde bulanıklaştırarak hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir.
Astigmat, genellikle doğuştan gelen bir durumdur ve göz ışınlarının retina üzerinde doğru bir şekilde odaklanabilmesi sağlandığında, yani gözün kırma fonksiyonu normal seyrinde gerçekleştiğinde tedavi edilir. Peki, astigmat nedenleri nelerdir?, astigmat belirtileri nelerdir, astigmat nasıl teşhis edilir ve astigmat nasıl tedavi edilir?
Astigmat, genellikle korneanın düzensiz şekli nedeniyle ortaya çıkar. Eğer astigmat erken yaşta gözlükle tedavi edilirse, çocukların veya gençlerin gözlüğe adaptasyonu daha kolay ve rahat olur. Ancak, ilerleyen yaşlarda adaptasyonda zorluklar yaşanabilir.
Rutin göz muayenesinde, autorefraktör ve retinoskopi gibi yöntemlerle astigmat teşhis edilmektedir. İlerleyen dönemlerde ise kornea topografileri ile daha detaylı ölçümler yapılır. Erken dönemde teşhis, etkili bir tedavi için büyük önem taşımaktadır. Gözlerin ışığa odaklanma durumu muayenelerde ölçülmekte ve görme keskinliği testi uygulanmaktadır; bu testte kişinin belirli bir mesafeden karşısındaki harfleri okuması beklenir. Sonrasında kornea eğriliği keratometri cihazıyla incelenir ve bu ölçümle gözün kontakt lense uygun olup olmadığı belirlenir. Ayrıca, foropter cihazıyla göz önüne yerleştirilen bir dizi lensle gözün ışığa odaklanması da ölçülmektedir.
Astigmat, genellikle zaman içinde aynı kalır ve belirgin bir artış ya da azalma göstermez. Ayrıca, zayıf ışıkta okumak, televizyona çok yakından bakmak veya gözleri kısmak gibi durumlar astigmatın derecesini artıran etkenler değildir.
Astigmatın belirtileri şunlardır:
Astigmat bu semptomları nedeniyle günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Yukarıdaki belirtilere sahip olan kişilerin bir göz doktoruna başvurmaları önemlidir. Astigmat, gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisi ile düzeltilebilen bir durumdur. En yaygın ve basit tedavi yöntemi gözlük veya lens kullanımıdır; gözlük camları, bulanık görüşe neden olan kornea veya lensin astigmatik şeklini düzeltmek için özel olarak kavisli tasarlanır. Sanılanın aksine, gözlük takmak astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanımı bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmez; hastanın görüşü netleşmez ama gözlük kullanımı astigmat derecesinin ilerlemesine veya azalmasına neden olmaz.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce