Altekma Group’tan Kulluk Heykeli Açılışı ve Sanat Destekleri

Altekma Group’tan Kulluk Heykeli Açılışı ve Sanat Destekleri

ABONE OL
January 24, 2025 23:05
Altekma Group’tan Kulluk Heykeli Açılışı ve Sanat Destekleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Altekma Group’tan Kulluk Heykeli Açılışı

İzmir merkezli yol çizgi makineleri ve boyaları üretimi gerçekleştiren Altekma Group, Anadolu’nun zengin tarihi ve kültürel mirasına bir katkı olarak, ‘kulluk’ heykelinin açılışını Torbalı’daki merkez fabrikasında gerçekleştirdi. Açılış törenine; Altekma Group Yönetim Kurulu Üyeleri, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. Ercan Yılmaz, Nimri Kullukları projesinin kurucusu Kenan Öztürk, fabrika çalışanları ve sanatseverlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Nimri Kullukları Sanat Projesi

Elazığ’ın Nimri köyünde, geleneksel kulluk geleneği günümüzde de devam etmektedir. Ancak, bu gelenek üniversitelerin ve sanatçıların katkılarıyla bir sanat projesine dönüşmüştür. Proje kapsamında ödül alan kulluk heykellerinden biri olan “Döngü” isimli eser, Altekma Group fabrikasında hayata geçirilmiştir. Sanatçı Yasemin Nilay Soykan tarafından tasarlanan bu heykelin yapım süreci yaklaşık 20 gün sürmüştür.

Durmuş: Altekma Group Sanata ve Spora Destek Vermeye Devam Edecek

Kulluk heykelinin açılışında söz alan Altekma Group Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Durmuş, şirketin sanata ve spora olan bağlılığını vurguladı. Durmuş, “Altekma olarak, spor ve sanata destek veren bir firma kimliği taşıyoruz. 1999 yılında Altekma Spor Kulübünü kurarak, Türk voleyboluna binlerce genç kazandırdık. Bu geleneksel kulluk projesine destek vererek, projenin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Açılış sonrası, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ercan Yılmaz, Kulluk projesine verdikleri destek nedeniyle Hulusi Durmuş’a teşekkür etti.

Kulluk Nedir?

Sibirya’da yaşayan Türk ve Moğol halklarının binlerce yıldan beri inandıkları Şaman inancının bir parçası olan Anadolu’daki ‘kulluk’ taş anıtları, genellikle yüksek dağ zirvelerine, verimli topraklara ve akarsu kenarlarına inşa edilmektedir. Kulluk, inşa edildiği yerin bereketli olduğunu ve kutsallığını simgeleyen bir nişangâhtır. İnanışa göre, kulluk yapıldığı yerin bir ruhu veya sahibi vardır. Her yıl insanlar topluca bu alana giderek, heykelin etrafında çeşitli törenler düzenlerler. Sibirya kökenli olan kulluklar, zamanla göçler ile Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarına yayılmıştır. Anadolu’nun farklı coğrafyalarında yaşayan bu kültür, günümüzde ise unutulmaya yüz tutmuştur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP