İzmir merkezli yol çizgi makineleri ve boyaları üreten Altekma Group, Anadolu’nun derin kültürel mirası içerisinde yer alan ve ‘kulluk’ heykeli olarak bilinen önemli bir eserin açılışını gerçekleştirdi. Bu anlamlı etkinlik, Torbalı’daki Altekma Group Merkez fabrikasında gerçekleştirildi. Kulluk heykeli açılışına; Altekma Group Yönetim Kurulu Üyeleri, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Yılmaz, Nimri Kullukları projesinin kurucusu Kenan Öztürk, fabrika çalışanları ve çok sayıda sanatsever katılım gösterdi.
Elazığ’ın Nimri köyünde yaşatılan kulluk geleneği, üniversitelerin ve sanatçıların katkılarıyla bir sanat projesine dönüştürüldü. Bu proje kapsamında, çeşitli sanatçılar tarafından tasarlanan kulluk heykellerinden biri olan “Döngü” isimli eser, Altekma Group fabrikasında hayata geçirildi. Bu heykel, sanatçı Yasemin Nilay Soykan tarafından tasarlandı ve yapımı yaklaşık 20 gün sürdü. Proje, hem geleneksel kültürü yaşatmayı hem de çağdaş sanatı bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Açılışta bir konuşma yapan Altekma Group Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Durmuş, şirketin sanata ve spora verdiği önemi vurgulayarak, “Altekma olarak, spora ve sanata destek veren bir kuruluşuz. 1999 yılında Altekma Spor Kulübü’nü kurarak, binlerce genci Türk voleyboluna kazandırdık. Bu geleneğin bir parçası olan kulluk projesine destek vererek, projenin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Açılışın ardından, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ercan Yılmaz, Kulluk projesine sağlayan katkılardan dolayı Hulusi Durmuş’a teşekkür etti.
Kulluk, Sibirya’da yaşayan Türk ve Moğol halklarının binlerce yıllık Şaman inancının bir parçasıdır. Anadolu’da ‘kulluk’ olarak adlandırılan bu taş anıtlar, genellikle yüksek dağ zirvelerine, bereketli topraklara ve akarsu kenarlarına inşa edilir. Kulluk, kurulduğu yerin bereketli ve kutsal olduğunu ifade eden bir nişangah niteliğindedir. İnanışa göre, kulluğun bulunduğu yerin bir ruhu ve sahibi vardır. İnsanlar, her yıl topluca bu alanlara giderek, yapıtın etrafında törenler gerçekleştirirler. Sibirya kökenli olan kulluklar, zamanla göçlerle Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarına yayılmıştır. Ancak günümüzde Anadolu’nun farklı coğrafyalarında yaşayan bu kültür, unutulmaya yüz tutma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce