Almanya’nın Dortmund kentinde, Türkiye’nin ilk kadın doktoru ve kadın hakları aktivisti olan Safiye Ali’nin adı, başarılarını onurlandırmak amacıyla bir sokağa verildi. Ölümünden 70 yıl sonra gerçekleştirilen bu anlamlı törende, Safiye Ali’nin yaşamı boyunca sağladığı hizmetler ve elde ettiği başarılar büyük bir coşkuyla anlatıldı. Törene Türkiye’nin Essen Başkonsolosu Taylan Aydın’ın yanı sıra yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
SAFİYE ALİ ADINA ÖDÜL VERİLECEK
Dortmund Belediyesi, Safiye Ali’nin ismini bir sokağa vermesinin yanı sıra “Dr. Safiye Ali Krekeler Pediatrik Tıp ve Sağlık Ödülü” adı altında yeni bir ödülün de verileceğini duyurdu. Bu ödül, pediatrik tıp ve pediatrik cerrahi alanında üstün başarılar gösteren ve çocuk sağlığının teşvikine katkıda bulunan uzmanlara her iki yılda bir verilecek. Ödülün yanı sıra 20 bin euro para ödülü ve bir festival etkinliği de şehir yönetimi tarafından organize edilecektir.
SAFİYE ALİ KİMDİR?
İstanbul’da 1894 yılında dünyaya gelen Safiye Ali, Türkiye’nin ilk kadın tıp doktoru olmasının yanı sıra, tıp eğitimi veren ilk kadın unvanına da sahiptir. 1916 yılında Almanya’da tıp eğitimi almaya başlayan Safiye Ali, Almanya’nın Wülzburg Üniversitesi’ni birincilikle tamamlamıştır. 1923 yılında İstanbul’da ilk muayenehanesini açarak, kadınların sağlık alanında daha fazla yer alması gerektiğine dair güçlü bir mesaj vermiştir.
2. Dünya Savaşı sırasında Almanya’da doktor olarak görev yapan Safiye Ali, burada birçok insana sağlık hizmeti sunarak başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir. 5 Temmuz 1952’de Dortmund’da 58 yaşında vefat eden Safiye Ali, kısa yaşamına birçok başarı ve ilham verici hikaye sığdırmıştır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce