Alinazik, yöresine göre kuşbaşı, satır eti, kıyma ya da kebap şeklinde hazırlanabilen bir yemektir. Patlıcan ve et ile yapılan bu lezzet, 16. yüzyıldan günümüze taşınarak Gaziantep mutfağının en gözde yemeklerinden biri haline gelmiştir. Geleneksel tarifte patlıcanlar ve etler mangalda pişirilirken, biz burada ev usulü kıyma ile hazırlanan pratik bir tarif sunuyoruz. İşte, Alinazik kebabının yapılışı, hikayesi, malzemeleri ve yapım aşamaları…
Alinazik yemeğinin kökeni hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Bu lezzetin tarihi, Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Rivayete göre, 16. yüzyılda Yavuz Sultan Selim’in Antep yolculuğu ile başlar. Bu yolculuktan haberdar olan halk, padişah için çeşitli yemekler ve tatlılar hazırlar. Yavuz Sultan Selim, Gaziantep’e vardığında, onun için özenle hazırlanmış sofralarla karşılanır. Sayısız yemeğin arasında, yoğurt, patlıcan ve etin muhteşem birleşimi olan bu yemek, padişahın dikkatini çeker. Yavuz Sultan Selim, ‘Hangi eli nazik yaptı bunu?’ dedikten sonra, bu yemeğin adı önce ‘Alanazik’, daha sonra ‘Alinazik’ olarak değiştirilir.
Malzemeler:
Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları üst kısımlarını çatalla delip, fırında ya da ocakta közleyin. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyup, küçük parçalar halinde doğrayın ve bir kenarda bekletin. Sarımsakları ezip üzerine tuz ekleyin, ardından süzme yoğurdu ekleyerek karıştırın. Sarımsaklı yoğurttan 2 yemek kaşığı kadar ayırın. Kalan sarımsaklı yoğurdu patlıcanlarla birleştirerek patlıcanlı Alinazik sosunu hazırlayın.
Kıymalı harcı hazırlamak için, bir tavada tereyağını eritin. Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Ardından domates salçasını ve ince doğranmış sivri biber ile kapya biberini ekleyin. Kısık ateşte pişirmeye devam edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırmayı unutmayın.
Servis tabağına önce patlıcanlı karışımı yayın. Ayırdığınız 2 yemek kaşığı sarımsaklı yoğurdu ortasına ekleyin. En son kıymalı harcı ekleyip, sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
Servis yaparken önce patlıcanlı yoğurt karışımını tabağın altına dökün. Sonra ortasına ayırdığınız sarımsaklı yoğurdu ekleyin. Bu, patlıcanlı karışımın tadını kaybetmemesi için önemlidir. Son olarak, tabağın ortasına kıymalı harcı ekleyin. Üzerine tereyağı ve toz biberden hazırladığınız sosu dökerek lezzetini artırabilirsiniz. İnce kıyılmış maydanozlar ekleyerek tabağın görselini zenginleştirebilirsiniz.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce