ABD’nin Ukrayna’ya Misket Bombası Desteği ve Tartışmalar

ABD’nin Ukrayna’ya Misket Bombası Desteği ve Tartışmalar

ABONE OL
January 22, 2025 14:40
ABD’nin Ukrayna’ya Misket Bombası Desteği ve Tartışmalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin Ukrayna’ya Misket Bombası Desteği Tartışmaları

ABD’nin Ukrayna’ya açıkladığı destek paketinde misket bombalarının yer alması, uluslararası çapta büyük tartışmalara yol açtı. Ukrayna’nın yaz aylarında başlattığı büyük taarruzda kaydedilen ilerlemenin yavaşlaması, Biden yönetiminin daha önce verilmesine itiraz ettiği bu silahların tekrar gündeme gelmesine neden oldu. ABD Başkanı Joe Biden, bir basın mensubunun “Sayın Başkan, daha önce misket bombası kullanımına karşıydınız. Neden bu sefer farklı düşünüyorsunuz?” sorusuna “Ukrayna’nın başka mermisi kalmadı” yanıtını verdi. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından sadece dört gün sonra dönemin Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın misket bombası kullanmasını “savaş suçu” olarak nitelendirmişti.

Misket Bombası Nedir?

Misket Bombası Nedir?

ABD’nin Ukrayna’ya göndermeyi planladığı DPICM tipi misket bombası, içinde 88 adet küçük patlayıcı bulunduran bir büyük bombadır. Bu bombalar, 155 milimetrelik Howitzer topu ile ateşlenebiliyor ve her bir patlayıcı başına 10 metrekarelik bir alanı tehdit etmesiyle toplamda 30 bin metrekarelik bir alanı etkileyebiliyor. Misket bombaları, içindeki patlayıcıların türüne bağlı olarak piyade birliklerine, mayınlara veya zırhlı araçlara karşı etkili bir şekilde kullanılabiliyor. Ukrayna’nın geçtiğimiz ay başlattığı taarruzda karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, Batı’dan gelen zırhlı araçları imha eden mayınlı bölgeler olmuştu. Misket bombalarına erişim sağlamak, bu tür mayınlı arazilerin temizlenmesine yardımcı olabilir.

Neden Sivilleri Hedef Alıyor?

Neden Sivilleri Hedef Alıyor?

Misket bombalarının en belirgin özelliği, çok geniş bir alanı tehdit etme kapasitesine sahip olmalarıdır. Bu silahların kullanıldığı bölgelerde sivil ve askeri hedeflerin ayrıştırılması oldukça zor hale geliyor. Araştırmalar, misket bombalarının yerleşim yerlerine yakın alanlarda kullanılmasının sivil ölümlerini neredeyse kaçınılmaz hale getirdiğini ortaya koymuştur. Dahası, atılan misket bombalarının yaklaşık yüzde 40’ının patlamadığı biliniyor. Patlamamış mühimmatlar, zamanla mayın haline dönüşerek, sivillere uzun yıllar boyunca zarar vermeye devam ediyor.

Misket bombası, ABD’nin Vietnam işgali sırasında Vietnam ve Laos‘da büyük miktarlarda kullanıldı. ABD’nin Laos’u bombalaması 1973’te sona ermesine rağmen, 2009 yılına kadar her yıl yaklaşık 100 Laoslu, patlamamış misket bombaları nedeniyle hayatını kaybetti. Handicap International adlı sivil toplum kuruluşunun raporuna göre, bugüne kadar kaydedilen 13 bin 306 misket bombası kaynaklı ölümün yüzde 98’i sivillerden, yüzde 27’si ise çocuklardan oluşmaktadır.

Kimler Kullandı?

123 ülkenin imza attığı “Misket Bombası Anlaşması”, bu tür silahların kullanılmasını yasaklamaktadır. Anlaşmaya taraf olan ülkelerin, envanterlerindeki misket bombalarını imha etmesi, mühimmatın kullanıldığı bölgeleri kalıntılardan temizlemesi ve etkilenen bireylere destek sağlaması beklenmektedir. Ancak, bu anlaşmaya imza atmayan birçok ülke bulunmaktadır. Bunlar arasında Rusya, ABD, Brezilya gibi ülkeler yer alıyor.

Misket bombası, ABD’nin işgal ettiği neredeyse her ülkede kullanılmıştır. ABD ordusu, Kosova Savaşı’ndan Vietnama, Irak‘tan Afganistan‘a aktif olduğu her yerde bu tür bombaları kullanmaktan çekinmemiştir. Rusya da katıldığı tüm savaşlarda misket bombası kullanmıştır. Çeçen Savaşı ve Gürcistan gibi çatışmaların yanı sıra, devam eden Ukrayna savaşında da bu bombaların kullanıldığı bilinmektedir. Libya savaşında Kaddafi, Suriye iç savaşında Esad ve Etiyopya iç savaşında Etiyopya hükümeti tarafından birden çok kez bu silahların kullanıldığı tespit edilmiştir. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ukrayna’nın 2014 yılında Donetsk bölgesindeki isyancılara karşı misket bombası kullandığını bildirmiştir. Ukrayna hükümeti, geçen yıl misket bombası kullandıkları iddialarını reddederek, “uluslararası yasalara riayet etmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulunmuştur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP