AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’dan dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
ABD’den ülkemize F-16 satışı ve modernizasyonunun önündeki en büyük engellerden biri, ABD’li Senatör Bob Menendez’in yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçici olarak görevini bırakmak zorunda kalmasıdır. Beyaz Saray’dan, F-16 satışının Senato’ya sunulması ve modernizasyon onaylarıyla ilgili bir hareket bekliyor musunuz?
Erdoğan, “F-16’larla ilgili en önemli sıkıntılardan biri, Menendez’in ülkemiz aleyhine yürüttüğü faaliyetlerdi. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, bu süreci yakından takip ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yapılan görüşmeler devam ediyor. Bu durumu fırsata çevirip görüşmekte fayda var. F-16 ile ilgili süreci hızlandırma fırsatımız olabilir. Menendez ve benzer zihniyetteki diğer senatörler, birçok konuda bize engeller çıkartıyor. Menendez’in devreden çıkması avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece onunla sınırlı değil. Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki, beklediğimiz olumlu sonucu fazla uzamadan alırız. Bu gelişme, savunma sanayinde kendi kendine yeten bir ülke olmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi.
ABD ziyaretlerinizde İsrail ile enerji sondaj çalışmaları başlatılacağını belirtmiştiniz. Türkiye’den Avrupa’ya enerji aktarımının yapılacağına dair de açıklamalarınız oldu. Bu çalışmalar Akdeniz’de nerede gerçekleşecek ve bir takvim mevcut mu? Netanyahu’nun ziyareti tarihi belirlendi mi?
Erdoğan, “Ziyaret tarihi ile ilgili Dışişleri Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. Ekim-Kasım gibi Netanyahu’nun hastalık nedeniyle ertelediği Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu ziyaretin en uygun zamanda gerçekleşmesi için görüşmeler sürüyor. Türkiye ve İsrail olarak birçok alanda iş birliği içindeyiz. Özellikle enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınmasında Türkiye’nin en akılcı rota olduğu biliniyor. Sondaj çalışmalarıyla ilgili de teknik çalışmaların yapılmasına yönelik talimatlar verdik. En kısa sürede detayları netleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Orta Vadeli Program’da enflasyonla mücadele ana hedeflerden biri. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde enflasyonla ilgili olumlu gelişmeler bekleniyor. Bu süreçte atılacak adımlar neler olacak? Fahiş fiyatlarla mücadele için hangi önlemler alınacak?
Erdoğan, “Enflasyonla mücadelede arkadaşlarımız yoğun bir çalışma içinde. Enflasyonun kontrol altına alınması ve kalıcı olarak tek haneye inmesi amacıyla açıkladığımız Orta Vadeli Program önemli bir yol haritası sunuyor. Fiyat istikrarını sağlamak için parasal ve kredi sıkılaştırma tedbirleri uygulanıyor. Bu adımlar, kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi ve sürdürülebilir büyüme sağlamak amacı taşıyor. Maliye politikaları da bu hedefleri destekliyor. Üretimi ve yatırımı teşvik ederek enflasyonla mücadeleye güç katacağız. Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmemek için aldığımız tedbirler ve attığımız adımlar devam edecek.” dedi.
Cumhurbaşkanı, 1 Ekim’de Meclis açılıyor. Gündem yoğun. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteriyle görüştünüz. İsveç konusunda birçok ifade verdiniz. Ekim takvimi içinde Meclis’e İsveç ile ilgili bir konu gelecek mi yoksa daha sonraki bir tarihe mi kalacak?
Erdoğan, “Meclis’in bir yapısı var ve bu yapının başkanlığı var. Bizim de bir parlamentomuz var. Cumhur İttifakı olarak aramızdaki görüşmeleri sürdüreceğiz. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’ın yaptığı görüşmeler sonucunda, umarım verdikleri söze sadık kalırlarsa parlamentomuz da aynı şekilde hareket edecektir.” açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin artık darbe anayasasını kaldıramayacağını, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir sivil anayasa talebinizi dile getirdiniz. Meclis açıldığında öncelikli gündeminiz ne olacak?
Erdoğan, “Anayasayla ilgili davetimizi 12 Eylül’de Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde yaptık. Özellikle ‘Gelin bir sivil anayasa yapalım’ dedik. Ak Parti meclis grubumuz, diğer partilerle görüşerek bu daveti iletecek. Kabul edilip edilmeyeceğine bakacağız. Arkadaşlarıma gereken talimatları verdim. 1 Ekim’de Meclis konuşmamızda da bu konuyu vurgulayacağız. Türkiye, darbe anayasası ayıbından kurtulmalıdır. Milletim, çağın şartlarına uygun, sivil, özgürlükçü bir anayasa ile yönetilmeyi hak ediyor. Hedefimiz, tüm vatandaşların ‘benim anayasam’ diyeceği bir metin ortaya koymaktır. Umarım uzlaşı ile Türkiye’ye yakışır bir anayasa oluştururuz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce