Gamze Taşcıer’in Aile Çalıştayları Üzerine Soru Önergesi

Gamze Taşcıer’in Aile Çalıştayları Üzerine Soru Önergesi

ABONE OL
January 25, 2025 01:37
Gamze Taşcıer’in Aile Çalıştayları Üzerine Soru Önergesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen Aile Çalıştayları konusunu Meclis gündemine taşıdı. Taşcıer, bu çalıştayların şeffaflık ve katılımcılık ilkeleri doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Taşcıer, soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  • 1. Bakanlığın 81 ilin Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlükleri’ne çalıştayla ilgili gönderdiği yönergede, toplantılardaki konuşmalardan oluşacak raporların üçüncü kişilerle paylaşılmamasına vurgu yapılmıştır. Bu gizliliğin sebebi nedir?
  • 2. Düzenlenen çalıştaylarda, toplantıya davet edilen kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bazı illerde çalıştaya baroların davet edilmemesinin gerekçesi nedir? Çalıştay toplantılarına, iller bazında, hangi sivil toplum örgütü, kurum ve kuruluşlar davet edilmiştir? Yapılacak davetlere kimler karar vermiştir?
  • 3. Düzenlenen çalıştaylara, illerin muhalefet milletvekilleri neden davet edilmemektedir?

“Barolar Davet Edilmemiş”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Taşcıer, şu ifadeleri kullandı:

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 81 ilde Aile Çalıştayları düzenliyor. Ancak aldığımız bilgiler, bu çalıştayların yarı gizli bir şekilde ve sadece formalite gereği gerçekleştirildiğini gösteriyor. Birçok ilden edindiğimiz bilgilere göre, kadın mücadelesinin öncüsü olan sivil toplum örgütlerine davetler yapılmamış. Bunun yanı sıra, birçok ilde baroların toplantılara davet edilmediği de gözlemleniyor. Toplantılarda iktidar milletvekilleri ön plandayken, muhalefet milletvekillerinin davet edilmemesi dikkat çekiyor. Bu tür bir yaklaşım, kamunun tüm kesimlerinin görüşlerini yansıtan bir sonuç elde edilmesini imkansız hale getiriyor. Bu durumun, Meclis’in açılmasıyla birlikte önümüze gelecek Anayasa değişikliği teklifine zemin hazırlamak amacı taşıdığı aşikar.”

“Raporların Paylaşılmaması İstenmiş”

Taşcıer, iktidara yakın bazı derneklerin katılımıyla, kamu kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirilen bu çalıştayların, amacını aşan bir sonuç ortaya koyduğunu belirtti. Bakanlığın illere gönderdiği çalıştay yönergesinde, sonuç raporlarının paylaşılmaması talep edilmiştir. Bu durum, yarı gizli ve sadece gösteriş amacı güden bir etkinlik düzenlendiğini göstermektedir. Ayrıca çalıştaylardan edinilen bilgilere göre, toplantılarda bir nefret suçu atmosferinin hâkim olduğu ve kadınların toplumsal hayattaki rollerinin erkekler tarafından belirlenmeye çalışıldığı yönündeki eleştiriler de dikkat çekiyor. Dolayısıyla, AKP’nin kadınları yalnızca aile bağlamında tanımak isteyen ve birey olarak görmeyen yaklaşımının bu çalıştaylarda bir kez daha ortaya çıktığı görülmektedir.

“Bugün de, Yarın da Karşı Duracağız”

Taşcıer, Bakanlık ve iktidar partisinin bu durumu çok iyi bilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz temel insan haklarının tartışmaya açılmasına, nefret suçunun iktidar desteğiyle yaygınlaştırılmasına ve kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak tanımlanmasına dün de, bugün de, yarın da karşı duracağız.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP