Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Tahribatı ve Koruma Önerileri

Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Tahribatı ve Koruma Önerileri

ABONE OL
January 25, 2025 00:35
Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Tahribatı ve Koruma Önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eyüpsultan Mezarlığı’nda Defineci Tahribatı

İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan Eyüpsultan Mezarlığı, Mareşal Fevzi Çakmak ve Necip Fazıl Kısakürek gibi önemli şahsiyetlerin kabirlerini barındırmaktadır. Ancak, Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından Ahmet Şuayib’in mezarının definecilerin saldırısına uğradığı iddiaları gündeme geldi. Mezar taşlarının kırılıp etrafa dağıldığı bu mezarlık, ne yazık ki eski ihtişamından eser kalmamış bir hale geldi.

Etrafı demir parmaklıklarla çevrili olan lahit tipi mezarda, insan kemiklerinin gün yüzüne çıktığı görüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras ekipleri, restorasyon çalışmaları yaparken, Ahmet Şuayib’in mezarında tespit çalışmaları gerçekleştirdikleri ve kısa süre içerisinde onarımlarının yapılacağı bildirildi.

“Müslüman Mezarlıklarında Bir Şey Bulamazlar”

Tarih araştırmacısı Hüseyin Kala, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Eyüp’te Pierre Loti tepesinde gezerken, Servet-i Fünun Dönemi yazarlarından birinin mezar taşının kırıldığını ve mezarının harap halde olduğunu gördüm. Bu durumu ilgili mercilere bildirdik. Buradaki asıl sorun, definecilerin Müslüman mezarlarını açma girişimlerinde bulunmaları. Müslüman mezarlarında herhangi bir şey bulamazlar. Dolayısıyla, buraya boşuna gelip mezar taşlarını tahrip ediyorlar.”

“Tarihi Mezarlıklar Kamerayla İzlenmeli”

Kala, mezarlıkların korunması için önerilerde bulunarak şöyle devam etti: “Belediyelerin, ilgili ekiplerin yapabileceği en etkili şey, belli noktalara güvenlik kameraları yerleştirmek. Bu sayede, gece saatlerinde meydana gelen tahribatların önüne geçilebilir. Buralar genellikle sahipsiz ve fazla ziyaret edilmeyen yerlerdir. Belki de burada ayda bir ya da iki kişi geçmektedir. Kameralarla desteklenerek bu bölgelerdeki tahribatın önüne geçilebilir.”

Kala, mezarların yapımında, vefat eden kişinin ekonomik durumu, politik konumu ve sosyal statüsü gibi faktörlerin etkili olduğunu belirtti. “Burada mezarlığı yaptıran kişinin ailesinin durumu ile doğrudan bağlantılıdır. Defineciler, süslü mezarları gördüklerinde içlerinde bir şeyler bulabileceklerini umarak tahrip etme eğiliminde oluyorlar. Kesinlikle tarihi mezarlıklara tepeden izlenebilen kameralar yerleştirilmeli ve bu alanlar sürekli izlenmelidir. Ayrıca, gençler mezarlıkları gezmeli ve tarihimize sahip çıkmak için ellerinden geleni yapmalıdırlar,” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP