Günümüzün vazgeçilmezi olan akıllı telefonlar, uzun süreli konuşmalardan ziyade mesajlaşma ve sosyal medya takibi için sıkça kullanılmakta. Ancak bu alışkanlık, kullanıcıları beklenmedik bir tehlikeyle karşı karşıya bırakıyor: kamburluk. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, bu durumun çağımızın önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu vurguluyor. “Tıp dilinde kamburluk, ’kifoz’ olarak adlandırılan sırtın eğrilmesi ve öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Görünüm açısından önemli bir sorun oluşturan kifoz; doğuştan olabileceği gibi, sonradan da çeşitli nedenlerle gelişebilir. Omurganın 50 – 55 dereceden daha fazla öne doğru eğilmesi ile tanımlanan kifoz, uygun tedavi yöntemleriyle düzeltilebilir” diyor.
Uzun süre aynı pozisyonda durmak ve omurgaya yük binmesi, kifoz oluşumunu tetikleyen önemli nedenler arasında yer alıyor. Dr. Güngör, bu konuda şu bilgileri veriyor: “Kifozun nedenleri arasında, omurganın dış etkenlerle yıpranması, uzun süreli sabit pozisyonlarda kalma ve tekrarlayan stres etkisi, kemik erimesi, omurga kırıkları, omurgayı etkileyen iltihaplar, tüberküloz ve omurga enfeksiyonları, omurgayı etkileyebilen kanser türleri ile gelişim çağındaki çocuklarda omurganın ön tarafındaki büyüme çekirdeklerinin yetersiz gelişimi sayılabilir. Ayrıca, felç gibi durumlar da kamburluğa yol açabilir.”
Dr. Güngör, kamburluğun iki ana türü olduğunu belirtiyor:
Duruş bozukluğuna bağlı kamburluk konusunda uyarılarda bulunan Dr. Güngör, cep telefonu kullanımına dair dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde ifade ediyor: “Duruştan kaynaklanan kamburlukta, dik durmaya çalışmak belirli bir düzelme sağlayabilir; ancak ciddi kamburluk durumları yalnızca tedavi ile düzeltilebilir. Uzun süre telefon, televizyon veya tablet gibi teknolojik cihazları sabit bir pozisyonda kullanmak, boyun ve sırta ekstra yük bindirerek omurgada stres etkisi yaratır. Bu da, kas kısalıkları ve zayıflığı sonucunda kamburluğun artmasına sebep olabilir.”
Bir insanın başının normalde 4.5-5.5 kg ağırlığında bir yük taşıdığını belirten Güngör, “Ancak baş 60 derece açıyla öne eğildiğinde, boynun taşıması gereken yük 27 kg’a kadar çıkmaktadır. İnsanlar, mobil cihazları günde ortalama 2-4 saat kullanıyor. Bu durumda boyun ve sırt, yılda ortalama 700 ila 1400 saat boyunca öne eğik pozisyonda kalmaktadır. Uzun dönemli bu etkiler, omuriliğin tahrip olmasına neden olabilir. Daha az mesajlaşmayı tercih etmiyorsanız, akıllı telefonunuzla olan duruşunuzun farkında olun; bu farkındalık en önemli faktördür.” şeklinde konuşuyor.
Dr. Güngör, telefonunuzu veya tabletinizi daha yüksek bir seviyede tutarak ekranı daha iyi görmenin mümkün olduğunu ve böylece kafanızı eğmek zorunda kalmayacağınızı belirtiyor. Boyun problemleri ile akıllı telefon veya tablet kullanımı arasında sıkı bir ilişki olduğunu vurgulayarak, “Boynunuza uzun süreli bir basınç yapmamak için doğru vücut pozisyonlarını öğrenin. Eğer boyun ağrısı veya baş ağrısından şikayet ediyorsanız, telefonunuzu veya tabletinizi ne kadar sık kullandığınızı düşünün ve mümkünse kullanım alışkanlıklarınızı değiştirin.” diyerek her 30 dakikada bir mola verilmesini öneriyor.
GÜNDEM
16 April 2025EKONOMİ
16 April 2025GENEL
16 April 2025GENEL
16 April 2025GÜNDEM
16 April 2025SPOR
16 April 2025GÜNDEM
16 April 2025