Günümüzde akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Uzun süreli konuşmalar yerine genellikle mesajlaşma ve sosyal medya takibi için kullanılan bu cihazlar, kullanıcıları bekleyen en büyük tehlikelerden birini, yani ‘kamburluk’ sorununu beraberinde getiriyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, kamburluğun modern çağın en yaygın rahatsızlıklarından biri olduğunu vurguluyor. Dr. Güngör, “Tıp dilinde kamburluk, ‘kifoz’ olarak adlandırılan sırtın eğrilmesi ve öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Görünüm açısından önemli bir sorun olan kifoz; doğuştan kaynaklanabileceği gibi, sonradan gelişen çeşitli nedenlerden de kaynaklanabilir. Omurganın 50-55 dereceden daha fazla öne doğru eğilmesi kifozu tanımlar ve uygun tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir.”
Kamburluk, uzun süre aynı pozisyonda kalma ve omurgaya binen yüklerin artması sonucu oluşabilir. Dr. Güngör, bu konuda şunları belirtiyor: “Kifozun başlıca nedenleri arasında omurganın dış etkenlerle yıpranması, uzun süre sabit pozisyonda kalmak, kemik erimesi, omurga kırıkları, omurga çevresindeki iltihaplar, tüberküloz ve omurga enfeksiyonları, omurgayı etkileyebilen kanser türleri, gelişim çağındaki çocuklarda omurganın ön tarafındaki büyüme çekirdeklerinin yeterince gelişmemesi ve felç sayılabilir. Kötü duruşa bağlı kifoz, 35 derecelik bir açıda olan bir kişinin duruş bozukluğu nedeniyle 55 derecelik bir açıya ulaşması durumudur. Bu genellikle duruşla ilgili bir sorundur. Yapısal kamburluk, ayakta duruş pozisyonunda açısal kifozun 55 derece üzerinde olması ve bu durumun yumuşak doku ve kemik yapısına bağlı olarak gelişmesiyle ortaya çıkar. Yapısal kamburluk, doğuştan bazı kemik hastalıkları, omurga anomalileri, enfeksiyonlar veya omurga kırıkları gibi durumlar nedeniyle gelişebilir.”
Duruş bozukluğuna bağlı kamburluk konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Güngör, özellikle cep telefonu kullanma alışkanlıklarında dikkat edilmesi gereken noktaları vurguluyor: “Duruştan kaynaklanan kamburlukta, dik durmaya çalışıldığında bazı düzelmeler görülebilir; ancak ciddi kamburluklar sadece tedavi ile düzeltilebilir. Uzun süre cep telefonu, televizyon veya tablet gibi teknolojik araçları aynı pozisyonda kullanmak, boyun ve sırt üzerinde uzun süreli baskılar yaratır. Bu durum, omurgada stres etkisi yaparak kas kısalıkları ve zayıflığına yol açar, dolayısıyla kamburluğun oluşumunu hızlandırır.”
Erişkin bir insanın başının normalde 4.5-5.5 kg arasında bir ağırlık taşıdığını, fakat 60 derece açıyla büküldüğünde bu yükün 27 kg’a çıktığını belirten Dr. Güngör, “İnsanlar mobil cihazları günde ortalama 2-4 saat kullanıyorlar. Bu da boyun ve sırtımızın yılda ortalama 700 ila 1400 saat boyunca öne eğik pozisyonda kalmasına neden oluyor. Zamanla bu birikim, omuriliğin tahrip olmasına yol açabilir. Eğer mesajlaşmaya devam ediyorsanız bile, akıllı telefonunuzu kullanırken duruşunuzun farkında olun; bu, sağlığınız için kritik bir faktördür. Telefonunuzu veya tabletinizi daha yüksek bir seviyede tutarak her ekrana baktığınızda kafanızı eğmekten kaçınabilirsiniz. Boyun problemlerinin akıllı telefon veya tablet kullanımıyla yakın bir ilişkisi vardır. Bu nedenle, boynunuza uzun dönemli basınç yapmamak için doğru vücut pozisyonlarını öğrenmeniz önemlidir. Eğer boyun ağrısı veya baş ağrısı yaşıyorsanız, telefonunuzu ne sıklıkta kullandığınızı göz önünde bulundurun ve mümkünse kullanım şeklinizi değiştirin.”
Dr. Güngör, ayrıca her 30 dakikada bir mola verilmesini öneriyor.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce