İspanya Futbol Federasyonu Olayı: Kadınların Mücadelesi ve Cinsiyet Eşitsizliği
  • Antalya Basın
  • Genel
  • İspanya Futbol Federasyonu Olayı: Kadınların Mücadelesi ve Cinsiyet Eşitsizliği

İspanya Futbol Federasyonu Olayı: Kadınların Mücadelesi ve Cinsiyet Eşitsizliği

ABONE OL
January 24, 2025 22:37
İspanya Futbol Federasyonu Olayı: Kadınların Mücadelesi ve Cinsiyet Eşitsizliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İspanya Futbol Federasyonu Olayı ve Kadınların Mücadelesi

İspanya Futbol Federasyonu Olayı ve Kadınların Mücadelesi

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’in davranışları, sadece İspanya’da değil, dünya genelinde büyük bir tartışma yarattı. Televizyonlardan yayınlanan ve milyonlarca kişi tarafından izlenen olay, kadınların hakları ve cinsiyet eşitsizliği konularında dikkat çekici bir diyalog başlattı. İspanya’nın en yüksek ceza mahkemesi, Rubiales’in eylemlerinin cinsel saldırı suçunu teşkil edip etmediğine dair bir ön soruşturma başlattı. Rubiales, herhangi bir yanlış yaptığını kesin bir dille reddediyor. Öpüşmenin rızaya dayalı olduğunu ve kendisinin bir “toplumsal suikastın” kurbanı olduğunu defalarca dile getirdi. Ancak, futbolcu Jenni Hermoso, Rubiales’in öpüşmesinin rızaya dayalı olmadığını belirtti. Bu durum, İspanyol Futbol Federasyonu tarafından “yalan söylediği” iddiasıyla Hermoso’ya yasal işlem başlatmakla tehdit edilmesine yol açtı.

Women’s Aid adlı, istismara uğramış kadınları ve çocukları destekleyen bir yardım kuruluşunun temsilcisi Teresa Parker, yaşananların birçok kadında derin bir yankı uyandırdığını ifade ediyor. Parker, “İşte tam da bu yüzden birçok kadın, taciz veya istismarı bildirmekten çekiniyor” diyor ve olayların birçok kişi için “gaslighting’in ötesinde” göründüğünü ekliyor. Gaslighting, mağdurun olayların kendi versiyonundan şüphe etmesine neden olacak şekilde kasıtlı olarak yanlış bilgilerle yönlendirilmesi anlamına geliyor.

Dünyaya Verilen Mesaj ‘Korkunç’

Everyday Sexism Project’in (Gündelik Yaşamda Cinsiyetçilik Projesi) kurucusu Laura Bates, mevcut durumda, “Burada gördüğümüz şey, uluslararası ölçekte kasıtlı ve sürekli bir gaslighting ve mağduru suçlama kampanyasıyla birbirlerini korumak için safları sıkılaştıran güçlü adamlar” diyor. Birçok kişi için, olayların görüntülerinin varlığı, ne olduğuna dair şüpheye yer bırakmıyor. Bates, “İronik olan, kadınların sıklıkla bir iddianın kanıt olmadan anlamsız olduğu söylenmesi” diyor. “Fakat bu olaydan görebildiğimiz şey, delillerin zırh gibi sağlam olması bile kadına inanılmadığı ve bu nedenle kazananın olamayacağıdır.” Bates, Hermoso’ya ve daha geniş topluma verilen mesajın “korkunç” olduğunu belirtiyor. “Kim olduğunuz veya neyi başardığınız önemli değil; hatta kariyerinizin zirvesindeyken bile, tüm deliller ve tanıklara rağmen, güçlü bir adama karşı durmaya cesaret ederseniz sizi yine de ezeriz.” Bates, diğer kadınların olup bitenlere bakıp “Bana neden inansınlar?” diye düşüneceklerini ifade ediyor.

2017 yılında yapılan bir BBC araştırması, İngiltere’deki kadınların yarısının iş yerinde veya eğitim gördüğü yerde cinsel tacize uğradığını ortaya koydu. Bu kadınların yüzde 60’ından fazlası, bu durumu polise bildirmediklerini belirtti. Bates, “Hermoso’nun başına gelen olay, milyonlarca kadın için çok tanıdık” diyor. “Bir iş etkinliğinden, bir Noel partisinden, bir el sıkışmasından, bir fotoğraftan yararlanarak çok yakın bir mesafeye gelip, elini olması gerekenden daha aşağıya koyan bir adam. Ardından, aşırı tepki verip vermediğiniz veya yanlış yorumlayıp yorumlamadığınız konusunda kendinizden şüphe duymanız ve diğer insanların size yoktan bir şey yarattığınızı söylemesinin acısı.”

Reuters, İspanya’da pek çok kişinin Hermoso’nun yanında durduğunu, açıklamalar yaptığını, istifa ettiğini ve oynamayı reddettiğini bildiriyor. İspanya futbolunun yönetiminde yer alan 19 yönetici de Rubiales’e istifa çağrısı yaptı. Diğerleri ise Rubiales’i savunmaya devam ediyor. Rubiales’in annesi ise açlık grevine başladı. Bates, “Ne kadar çok insan bir araya gelerek destek verirse, bu davranışın hoş görülmediği bir dünya yaratma şansımız o kadar artar” diyor. BBC Radio 5 Live’da konuşan futbol sunucusu ve gazeteci Semra Hunter, İspanyol toplumunun “bu şekilde bir araya geldiğini ve bunun tamamen uygunsuz bir davranış olduğunu kabul ettiğini” hiç görmediğini belirtti. “Bu sadece bir öpücükle ilgili değil, çok daha fazlasıyla ilgili” diyor. “Bu aynı zamanda daha geniş toplumun da bir yansıması ve cinsel istismarın, cinsel şiddetin, kadın düşmanlığının ve maçoluğun çok uzun süredir nasıl normalleştirildiğini gösteriyor.”

Hunter, kadınların “genelde utandırılacakları, aşağılanacakları ve kendilerine inanılmayacağı” düşüncesiyle, hiçbir zaman açıkça konuşacak kadar güvende hissetmediklerini vurguluyor. Rubiales, olası bir yasal soruşturmanın yanı sıra bir iç soruşturmayla da karşı karşıya. Kariyerinin geleceği ise ilerleyen günlerde belli olacak. Hermoso ve dünyanın dört bir yanındaki kadınlar için, İspanya’nın “MeToo” anı, zirvede olanlar için bile cinsiyet eşitsizliğinin hala var olduğuna dair güçlü bir his oluşturdu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP