ABD, Arnavutluk, Ekvador, Fransa, Japonya ve Malta, Kuzey Kore’nin casus uydu fırlatma girişimini kınamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) olağanüstü bir toplantıya çağırdı. Bu toplantıda, Kuzey Kore’nin BM Daimi Temsilcisi Kim Song, 2017 yılından bu yana ikinci kez BMGK’nın gündeminde yer aldı.
Kim Song, Kuzey Kore’nin gerçekleştirdiği casus uydu fırlatmasının ülkesinin “bağımsız ve yasal hakkı” olduğunu vurguladı ve bu eylemi “ABD ile müttefiklerinin artan düşmanca askeri eylemlerine karşı bir meşru müdafaa olarak değerlendirdi.”
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Kuzey Kore’nin yasa dışı balistik füze programını sürdürerek BMGK kararlarını ihlal ettiğini belirtti. Bu açıklamalara karşılık veren Kim, Kuzey Kore’nin geçmişte olduğu gibi gelecekte de BMGK kararlarını tanımayacağını ve “bu tür kararlarla sınırlanmayacağını” ifade etti. Kim, ABD ve Güney Kore’yi “askeri çete” olarak nitelendirerek, bu iki ülkenin “Kore Yarımadası’nı devasa nükleer sıcak savaşın muhtemel olduğu bir alana dönüştürmekle” suçladı.
Toplantıda Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ve Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gıng Şuang, ABD’nin bölgedeki askeri faaliyetlerinin gerilimi artırdığına dikkat çekti. Thomas-Greenfield ise, ortak tatbikatların rutin, yasal ve savunma odaklı olduğunu belirtip, Kuzey Kore’nin “balistik füze fırlatmalarının aksine BMGK kararlarıyla yasaklı olmadığını” savundu.
Thomas-Greenfield, Biden yönetiminin diyalog çağrılarına Kuzey Kore’nin yanıt vermediğini ifade etti. Gıng, ortak tatbikatların “rekor seviyede olduğunu” belirterek, bu şartlar altında diyalogların sürdürülemeyeceği cevabını verdi.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce