Bursa’nın en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan İznik Gölü, çevresinde birçok tarım arazisi barındırmakta ve şu günlerde ‘siyanobakteri artışı’ olarak bilinen bir alg patlaması ile gündeme gelmektedir.
Göllerde meydana gelen siyanobakteri artışı, sucul ekosistemlerde sıkça gözlemlenen bir olgudur ve çeşitli faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Siyanobakteriler, mavi-yeşil algler olarak da adlandırılan ve sularda doğal olarak bulunan mikroskobik organizmalardır. Normal koşullarda dengeli bir şekilde varlık gösteren bu organizmalar, aşırı çoğaldıklarında “siyanobakteri çiçeklenmesi” veya halk arasında bilinen adıyla “mavi-yeşil alg çiçeklenmesi” olarak adlandırılan durumlar meydana gelir.
Alg patlaması, bir dizi faktörün birleşimi sonucunda oluşabilir:
Siyanobakteri çiçeklenmeleri, göl ekosistemine ciddi tehditler oluşturabilen toksinler üretebilir. Bu toksinler, hem sucul yaşamı hem de insan sağlığını tehdit eder. Dolayısıyla, sucul ekosistemlerin etkin bir şekilde yönetilmesi, besin maddelerinin kontrolü ve çevresel koruma önlemlerinin alınması, siyanobakteri artışını kontrol altında tutmak açısından büyük önem taşımaktadır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce