Rahim ağzı kanseri, gelişmeden önce hücresel düzeyde displazi veya prekanser adı verilen değişikliklere maruz kalır. Bu değişikliklerin temel nedeni, cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen virüstür. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Atağ, “Rahim ağzı kanseri, tarama testleri sayesinde erken teşhis edilebilen bir kanser türüdür” diyerek bu konunun önemine dikkat çekmektedir.
Op. Dr. Atağ, ileri evre servikal kanserlerin ve buna bağlı ölümlerin etkin bir tarama programı ile önlenebileceğini vurguladı. “Servikal kanser tarama testlerinin rutine girmesi ile son 30 yılda rahim ağzı kanseri görülme sıklığı (insidansı) yüzde 50 oranında azalmıştır. Bu tarama programları, kanserin yayılma hızının ve kansere bağlı ölümlerin azaltılmasında oldukça etkilidir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Smear testi, rahim ağzı kanseri için toplumun taranmasında kullanılabilen non-invazif (cerrahi müdahale gerektirmeyen) bir yöntemdir. Op. Dr. Sibel, “Bu test poliklinik şartlarında yapılmakta, ağrısız bir işlem olup ortalama bir dakika sürede gerçekleşmektedir” dedi.
Op. Dr. Sibel Atağ, Pap-test ve HPV testi hakkında şu bilgileri paylaştı:
Pap smear testi ve HPV testleri, rahim ağzı kanserleri ve prekanseröz lezyonlar için tarama yapmak amacıyla kullanılır. Erken evrelerde rahim ağzı kanseri genellikle semptomlara neden olmaz. Tarama testlerindeki anormal sonuçlar, sadece şüpheyi gösterir; kesin tanı için ek testler gereklidir. Bu nedenle, tarama test sonuçlarına göre tedavi yapılmaz ve öncelikle tanı koymak gerekir.
Op. Dr. Atağ, smear testi yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken durumları şu şekilde sıraladı:
Yeni tarama prensiplerine göre, servikal kanser taraması 21 yaşında başlamalıdır. Op. Dr. Sibel Atağ, “21 yaşından küçük kadınlarda, cinsel aktivite başlamış olsa bile tarama önerilmez” diyerek bu konudaki hassasiyeti vurguladı.
Op. Dr. Atağ, “21-29 yaş arası kadınların her üç yılda bir konvansiyonel smear veya sıvı bazlı sitoloji ile taranması gerekmektedir. Bu yaş grubu için HPV testi kullanılması önerilmez. 30 yaş ve üzerindeki kadınlar için ise 3 yılda bir smear testi yaptırmaları önerilmektedir. Sitoloji ve HPV DNA testi birlikte (co-test) yapılabilir. Her iki test de negatif sonuç verirse, 5 yılda bir tekrar yapılması yeterlidir. 65 yaşında 3 ardışık smear negatif gelmişse veya son 10 yıl içinde 2 ardışık negatif co-test sonucu varsa, tarama sonlandırılabilir” şeklinde bilgi verdi.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce