Ukrayna’nın F-16 Bağışları ve Hava Gücü Eksiklikleri

Ukrayna’nın F-16 Bağışları ve Hava Gücü Eksiklikleri

ABONE OL
January 24, 2025 09:52
Ukrayna’nın F-16 Bağışları ve Hava Gücü Eksiklikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ukrayna’nın Hava Gücü ve F-16 Bağışları

Ukrayna’nın yaz taarruzunun beklenen sonuçları vermemesi, bazı Batılı askeri uzmanlarca hava gücü eksikliği ile ilişkilendiriliyor. Ukrayna’ya savaş uçakları bağışlanması, bir süredir tartışma konusu olmasına rağmen, bu hafta itibarıyla somut adımlar atılmaya başlandı. Hollanda ve Danimarka, F-16 envanterlerinden uçaklar bağışlamak için ABD’den onay aldı. Ukrayna Hava Kuvvetleri, 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana elindeki hava araçlarının yarısını kaybetmiş durumda. F-16’ların bağışlanması, yalnızca Ukrayna’nın kaybettiği hava kabiliyetlerini geri kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda Rusya’nın giderek artan hava üstünlüğünü de dengeleme işlevi görecektir. Ancak, Ukrayna kaç adet uçak alacak ve bu uçaklar ne zaman teslim edilecek?

KAÇ F-16 VERİLECEK?

Ukraynalı pilotların F-16’lar üzerinde eğitim alabilmesi için yeşil ışık yakılmış olsa da, hangi sayıda uçağın verileceği konusunda hala belirsizlik sürüyor. Danimarka, 2023 yılına girerken 6, 2024’te 8 ve 2025’te 5 olmak üzere toplam 19 adet F-16 uçağının Ukrayna’ya verileceğini duyurdu. Hollanda’da ise kesin bir sayı henüz açıklanmadı. Hollanda’nın F-16 filosunun 42 uçaktan oluştuğu biliniyor. Eğer Hollanda, F-16’larının tamamını bağışlarsa, Ukrayna toplamda 61 adet jet uçağına sahip olacak. Önümüzdeki haftalarda diğer ülkelerin de kendi envanterlerinden uçak bağışlaması mümkün görünüyor.

ASIL SORUN EĞİTİM

Avrupa ve ABD’de kullanılmayan F-16 sayısı oldukça fazla olsa da, Ukrayna’nın en büyük sıkıntısı eğitim eksikliği. Şu ana kadar bağışlanan zırhlı araçlar, savaş uçaklarına kıyasla kullanımı daha basit olmasına rağmen, Sovyet teçhizatı kullanmış Ukrayna askerleri için büyük zorluklar oluşturdu. Batılı uzmanlar, Ukrayna’nın yaz başında başlattığı taarruzun istenilen sonuçları vermemesinin sebeplerinden biri olarak bu araçların kullanımına yönelik yetersiz eğitimleri gösteriyor. Savaş uçakları ise tamamen farklı bir zorluk alanı. ABD Hava Kuvvetleri Avrupa ve Afrika Komutanı General James B. Hecker, F-16’ların en iyi ihtimalle 2024’te teslim edileceğini ve bu uçaklar üzerinde uzmanlaşmanın yıllar alacağını belirtti. Ukrayna, eğitim için 32 pilotunu ayırdı; ancak ABD’li yetkililere göre bu pilotlardan sadece 8’i eğitim alabilecek düzeyde İngilizce biliyor. Kalan pilotlar ise dil kurslarına gönderildi. Hecker, eğitim alacak pilotların deneyimsiz olduğunu ve savaş boyunca çatışmalara katılmadıklarını vurguladı. Pilotların F-16 üzerinde uzmanlaşmasının 4-5 yılı bulabileceği öngörülüyor.

UKRAYNA NE KAZANACAK?

F-16’ların hizmete girmesi durumunda Ukrayna, şu anda sahip olmadığı çeşitli askeri kabiliyetler kazanacak. Danimarka ve Hollanda’nın vereceği F-16’ların F-16AM Block 20 tipi olduğu ifade ediliyor. Bu durumda, Ukrayna’nın elindeki Mig-29 ve Su-27’lerden daha gelişmiş uçaklara sahip olacağı söylenebilir. ABD’li Komutan Hecker’a göre, bu uçaklarla birlikte AMRAAM tipi hava-hava füzeleri, Rus Hava Kuvvetleri’ni en azından bir ölçüde baskılayabilir. Ancak hem Hecker hem de ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, F-16’ların savaşın gidişatını köklü bir şekilde değiştireceğine inanmıyor. Ukrayna, kısa sürede çok fazla askeri kabiliyet edinmeye çalışıyor; fakat bu çabaların hızlı sonuç vermeyeceği, haziranda başlatılan taarruzla ortaya çıkmış durumda. F-16’lar, mevcut hava araçlarından daha üstün olmalarına rağmen, en modern teknolojilere sahip değiller. Bu uçakların, Rus hava araçlarını Rusya sınırları içinde yakalamak için yeterli imkana sahip olmayacağı düşünülüyor. Bu nedenle, ABD’nin uçak vermekte daha temkinli olduğu gözlemleniyor. Ukrayna’nın kazanması için bir teçhizatın verilmesi önemli olsa da, bu teçhizattan çok sayıda verilmesi gerektiği de bir o kadar kritik. Hem insan kayıplarının hem de teçhizat kayıplarının yüksek olduğu bu yıpratma savaşında en önemli faktör nicelik olmaktadır.

Eğer Ukrayna, beklenenden daha erken bir şekilde F-16’ları sahaya sürerse, iki farklı sonuçla karşılaşabiliriz. Ya Ukrayna, bu pilotları yeterli eğitim olmadan göreve göndermiş olacak ya da ABD’nin eğitim programlarına, bugünkü açıklamalardan çok önce başlamış olduğu anlaşılacaktır. Her iki durumda da, F-16’ları 2024’ten önce sahada görmemizin pek mümkün olmadığı anlaşılıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP