HPV, insan papilloma virüsü anlamına gelen bir virüs grubudur ve 150’den fazla farklı türü bulunmaktadır. Bu virüslerin bazıları belirgin bir belirti göstermezken, bazıları ciddi sağlık sorunlarına, hatta kansere yol açabilir. HPV taşıyan kişilerde her zaman belirtiler görülmez. Bu nedenle, HPV’nin varlığını anlamanın en iyi yolu düzenli sağlık kontrolleridir.
HPV’nin en yaygın belirtisi siğillerdir. Ancak, HPV virüsüne maruz kalan herkes siğil geliştirmez. Virüsün türüne bağlı olarak bu siğiller genital bölgede veya vücudun başka bölgelerinde ortaya çıkabilir. Genellikle bu siğiller kendiliğinden geçebilir. Bununla birlikte, reçetesiz veya reçeteli ilaçlarla bu siğillerden daha hızlı kurtulmak mümkündür.
HPV, ciltten cilde doğrudan temas yoluyla yayılmaktadır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın türüdür ve cinsel olarak aktif olan hemen herkesin bir noktada en az bir HPV türüne sahip olması muhtemeldir. Eğer partnerinizde HPV varsa, semptom göstermese bile virüsü size bulaştırabilir.
HPV enfeksiyonlarının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Çoğu durumda, ne tür bir HPV ile karşı karşıya olduğunuzu bilmek mümkün olmayabilir. Eğer HPV, sağlık sorunlarına yol açacak kadar uzun süre vücutta kalırsa, doktorunuz bu durumu tedavi etmek için gerekli adımları atacaktır.
Her 10 HPV enfeksiyonundan yaklaşık 9’u bir veya iki yıl içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak, bazı enfeksiyonlar belirli hücrelerde kanser öncesi değişikliklere yol açabilir ve bu süreç 10 ila 30 yıl sürebilir.
HPV, rahim ağzı ve anal kanser vakalarının neredeyse tamamına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra, vajina, vulva ve penis gibi diğer genital bölgelerde de kanser gelişimine yol açabilir. Gırtlak kanseri vakalarının yaklaşık %70’i de HPV ile ilişkilidir. Bazı durumlar, HPV’den kansere yakalanma riskinizi artırabilir; bunlar arasında sigara içmek, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak ve ağız hijyenine dikkat etmemek yer alır. Zayıf bir bağışıklık sistemi veya diğer sağlık sorunları nedeniyle kronik iltihaplanma durumunda risk daha yüksektir.
HPV’ye karşı koruma sağlayan bir aşı mevcuttur. Bağışıklık sisteminizin bu virüsle savaşmaya hazır olması için, cinsel olarak aktif olmadan önce aşı olmanız en etkili yoldur. CDC, erkek ve kız çocuklarının 11 veya 12 yaşında aşılanmasını önermektedir. Daha büyük çocuklar 26 yaşına kadar HPV aşısı olmalıdır. Daha büyük bireyler, daha önce cinsel ilişkiye girmiş olsalar bile, HPV’nin bir türüne maruz kalmışlarsa aşı olmanın faydasını görebilir. 45 yaşına kadar olan yetişkinler de aşılanabilir, ancak bu yaş grubunda daha önce HPV’ye maruz kalmış olma ihtimalleri nedeniyle aşının faydası daha az olabilir. Hamile kadınların ise aşılanmaması önerilmektedir.
Cinsel olarak aktif olduğunuzda prezervatif kullanmak, HPV’nin bulaşma riskini azaltabilir; ancak, sizi HPV’den tamamen korumaz. Prezervatifin kapsamadığı bölgeler enfekte olabilir. Önerilen yaş aralığındaysanız, aşı yaptırmak, HPV’den korunmanın en iyi yoludur. Ancak, aşı mevcut HPV enfeksiyonlarına karşı etkin değildir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce