Kalamış Yaz Festivali: Sanat Dolu Yazın Buluşması

Kalamış Yaz Festivali: Sanat Dolu Yazın Buluşması

ABONE OL
January 23, 2025 22:35
Kalamış Yaz Festivali: Sanat Dolu Yazın Buluşması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalamış Yaz Festivali: Kadıköy Belediyesi’nin Sanat Dolu Yazı

Kalamış Yaz Festivali: Kadıköy Belediyesi'nin Sanat Dolu Yazı

Kadıköy Belediyesi, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği +1 Sunar: Kalamış Yaz Festivali ile sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor. Festival, toplamda 60 etkinlik sunmakta; bunlar arasında 43 konser ve 17 film gösterimi yer alıyor. Yasaklara rağmen direnen ve hız kesmeden devam eden bu festivalin direktörü, Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan ile festival hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

Kalamış Yaz Festivali: Sanat Dolu Yazın Buluşması

  • Festivalin oluşum ve hazırlık sürecinden bahsedebilir misiniz?

2019 yılında, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın davetiyle bir araya geldiğimizde, ilk olarak belediyemizin yaz ve kış mevsimlerinde Kadıköylülere düzenli olarak iki ana etkinlik sunması gerektiği konusunu ele aldık. Bu uygulama, başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaygın olarak görülmekte. Amacımız, Kalamış’ta hem ilçe sakinlerine hem de tüm sanatseverlere erişilebilir ve sürdürülebilir bir ortamda sanatla buluşma imkanı sunmak ve bunu Kadıköy’ün bir geleneği haline getirmekti. Ancak, 2020 Mart ayında pandeminin patlak vermesiyle birlikte planlarımızda değişiklik yapmak zorunda kaldık ve o yazı Özgürlük Parkı’nda düzenlediğimiz Sanat Parkta Festivali ile sınırlı olarak geçirdik. Nihayet, 2021 yazında pandemi koşullarının bir nebze hafiflemesiyle hayalini kurduğumuz Kalamış Yaz Festivali’nin ilkini gerçekleştirdik.

  • Programı nasıl ve neye göre hazırlıyorsunuz?

Üç yıldır, Temmuz ve Ağustos aylarında süren zengin bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu program, dünyada bile benzeri zor bulunan bir içerik sunmakta. +1’in ana sponsoru olduğu festival, iki temel unsur üzerine kurulu: sinema ve müzik. Çarşamba ve Pazar günleri düzenlediğimiz film gösterimlerinin programını, Emin Alper’in sanat yönetmenliğini üstlendiği Kadıköy Belediyesi Sinematek-Sinemaevi ekibi hazırlıyor. Her yıl, Charlie Chaplin’in bir sessiz filminin orkestra eşliğinde gösterimiyle başlayan Yıldızlar Altında Sinema etkinliği, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteğiyle, Atıf Yılmaz’dan Ettore Scola’ya, Pedro Almodovar’dan Fatih Akın’a kadar uzanan dünya çapındaki sanatçıların eserlerini sunarak sinemaseverlerin yoğun ilgisini çekiyor.

  • Peki müzik programı nasıldır?

Müzik programını kabaca klasik, caz ve popüler müzik olarak kategorize ediyoruz. Belediye, konser organizatörü olma amacında değil; kültürel bir öneri sunma gerekliliği var. Bu doğrultuda, Salı günleri klasik müzikle başlayan, Perşembe akşamları caz, Cuma ve Cumartesi günleri ise daha popüler sanatçıların yer aldığı bir program tasarladık. Programda, yıl boyunca devam eden bir süreçte, kendi alanlarında klasikleşmiş isimler (Özdemir Erdoğan, Nilüfer, Edip Akbayram, Doğan Canku, Zuhal Olcay, Pentagram, Ceza gibi) yer alıyor. Bunun yaninda, genç kuşağın tanınmış ya da yeni çıkan isimlerine de yer vermeye özen gösteriyoruz. Popüler müzikte böyle bir denge sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca, Kadıköylü gençlere de programla bütünleşebilecekleri bir alan sunmak önemli. Programımızda uluslararası sanatçılara da yer veriyoruz. Balkan müziğini temsil eden Shantel, Suriye müziğini temsil eden TootArd, Mar del Plata’nın zengin tango geleneğini temsil eden Nelson Pino gibi isimler bu yılki festivale katılacak. Cervantes Enstitüsü ile işbirliğimiz sonucunda düzenlenen flamenko gecelerinde de iddialıyız. İlk defa İstanbul’da sahne alacak olan ustalar, Capullo de Jerez ve ödüllü genç sanatçı Angeles Toledano, flamenkonun geleceğini en üst düzeyde temsil edecek isimler arasında. Ayrıca, festivalin önemli bir ismi olarak 29 Ağustos’ta Manu Chao’yu da sahneye alacağız. Pandemi koşulları içinde yola çıkan bir yerel festivalin, üç yıl içinde dünya müziğinin en büyük isimlerinden birini ağırlaması, Kadıköy’ün dünya çapında bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.

‘SANATIN GÜCÜ, GÜCE TAPANLARIN DENGESİNİ BOZUYOR Kİ YASAKLARA SARILIYORLAR’

  • Yasaklanan ve iptal edilen konserler ve festivaller hakkında görüşleriniz nedir?

Uzun bir süre boyunca konserlere ve festivallere katıldım. Hem İngiltere hem de Fransa gibi daha gelişmiş ülkelerde, konserlerin ve festivallerin yasaklandığına ya da yarıda kaldığına sıkça şahit oldum. Bu durum yeni değil; ancak son dönemde yasakların giderek yaygınlaştığını ve uygulamaların keyfi hale geldiğini söyleyebilirim. İnsanların geniş kitleler halinde fiziksel olarak bir araya gelmesi, iktidarlar için her zaman hassas bir konu. Özellikle müzik gibi evrensel bir dil etrafında toplandıklarında, ortaya çıkan büyük enerjinin potansiyeli, hiçbir şeyle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Bu güç, güce tapanların dengesini bozuyor ve bu nedenle yasaklara başvuruyorlar. Sanatın ve halkın bir araya gelmesiyle oluşan güç, paylaşılmadıkça büyüyen bir güçtür; bu yüzden yasakların arkasında yatan gerçekler daha derin.

(Melis Sökmen, festival kapsamında 26 Ağustos’ta Kalamışlılarla buluşacak.)

‘BU FESTİVALLE BEDAVA ALGISINI YIKTIK’

  • Ünlü isimleri çok uygun bilet fiyatlarıyla sanatseverlerle buluşturuyorsunuz, bütçeyi nasıl oluşturuyorsunuz?

Geldiğimiz noktada, geniş halk kitleleri, bırakın konserlere ya da sinemaya gitmeyi, basit bir yemeği bile ailece dışarıda karşılayamayacak durumda. Bu nedenle, daha önce dile getirdiğim “bedava” algısını beslemeden, makul bir ücret karşılığında bu sanatçıları başta Kadıköylüler olmak üzere tüm sanatseverlerle buluşturmak, bir kamu kurumu olarak yerel yönetimimizin öncelikli görevleri arasında. Festivalin fiziksel yapısını da anlatmakta fayda var. Festival, Kalamış Atatürk Parkı’nın belirlenmiş bir bölümünde gerçekleştiriliyor. Ancak, festival alanı, etkinlikleri dışarıdan takip eden misafirleri dışlayıcı değil, kapsayıcı bir şekilde tasarlandığı için çoğu zaman etkinlikleri dışarıdan izleyenlerin sayısı, içeridekilerin sayısını iki ya da üç katına çıkarabiliyor. Bu çapta bir festivali hayata geçirmek, ciddi bir bütçe gerektiriyor. Kültür ve sosyal işler müdürlüğü olarak, festivale ayırdığımız bütçeyi, geniş bir destekçi ağı ile desteklemeye özen gösteriyoruz. Festivalin ana sponsoru +1’in yanı sıra, Yıldızlar Altında Sinema bölümünün destekçisi Kurukahveci Mehmet Efendi, Mubi, Uruguay Büyükelçiliği, Cervantes Enstitüsü ve Japon Kültür Ofisi gibi birçok farklı kurumdan aldığımız destekler, bu festivali düzenlememizi mümkün kılıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP