Diyarbakır’da 4.2 Büyüklüğünde Deprem ve Uzman Görüşleri

Diyarbakır’da 4.2 Büyüklüğünde Deprem ve Uzman Görüşleri

ABONE OL
January 23, 2025 00:00
Diyarbakır’da 4.2 Büyüklüğünde Deprem ve Uzman Görüşleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır’da Deprem ve Uzman Görüşleri

Diyarbakır'da Deprem ve Uzman Görüşleri

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 15.25’te Diyarbakır’ın Hani ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini ve derinliğinin 16.81 kilometre olduğunu duyurdu. Depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Halk TV’de canlı yayında soruları yanıtlayarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Görür’ün değerlendirmeleri şu şekildedir:

Diyarbakır'da 4.2 Büyüklüğünde Deprem ve Uzman Görüşleri

“Bu bölgede nitelikli depremlerin yaşanması beni şaşırtmaz. Bu durum son derece doğal bir olaydır. Doğu Anadolu bölgesi, Arap levhası ile Bitlis-Zagros dağ kuşağının ayrıldığı bir alandadır. Arap levhası, sürekli olarak kuzeye, yani Avrasya’ya doğru hareket etmektedir. Bu süreçte Doğu Anadolu bölümü de etkilenmektedir. 6 Şubat depremleri sonrasında Arap levhası, kuzeye doğru 7-7.5 metre kaymış ve bu durum Doğu Anadolu’yu daha da sıkıştırmıştır. Dolayısıyla Adıyaman ile Hakkari arasında zaman zaman sıkışma kaynaklı depremler meydana gelirse, bu beni şaşırtmaz. Bu depremlerin artmasının nedeni, 6 Şubat’taki büyük depremlerdir. Bu depremler, belli noktalara stres transfer ederek dengenin ve stres alanının değişmesine yol açmıştır.”

Daha Büyük Depremler Olur Mu?

“Bu tür depremler, daha büyük, 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilir. Örneğin, en son 2011 Van depremi gibi. Faylar hareket ettikçe, bloklar yılda hissetmeyeceğimiz derecede hareket ederler. Eğer bugünkü bir deprem, 500 yıllık bir tekrarlama periyoduna sahipse, bu durumda birikim yapacak ve sonunda tekrar bir deprem meydana gelecektir.”

Yunanistan’a Yaklaşıyoruz

“Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara Denizi’nden geçiyor. GPS yöntemiyle, uzaydan yapılan ölçümlere göre bu fay yılda 2.5 santimetre hareket etmektedir. Anadolu’nun büyük bir kısmı, her yıl 2.5 santimetre Yunanistan’a yaklaşmaktadır. Depremler, bu hareketin takılıp kaldığı alanlarda meydana gelir. Fayın uzunluğu 160 km’dir ve bu hareket, bıçakla kesilmiş gibi değildir; 20 km boyunca farklı bir topografya mevcuttur. 2.5 santim hareket ettiğinde bile fayın bir kısmı bu harekete direnç göstermektedir.”

Fayda Ne Kadar Stres Biriktiğini Aşağı Yukarı Biliyoruz

“Takıldığı noktalarda stres birikir. Biriken stres, sürtünme kuvvetini aştığında deprem oluşur. Fayda ne kadar stres biriktiğini aşağı yukarı biliyoruz. Nasıl ki Maraş’a bağırdık, Elazığ’ı uyardık. Şartları gözlemliyoruz. Tekerrür periyodunu tarihi depremlerden öğreniyoruz.”

Elazığ Depremine Değindi

“1999 depreminden sonra, İstanbul dışında Marmara bölgesi, Erzincan ile Karlıova arasında Yedisu fayının üzerinde, Karlıova ile Bingöl arasında ve Elazığ ile Malatya arasında Maraş-Hatay bölgesinde bu durumu sürekli vurguladım. Ben, 2003 yılından itibaren Elazığ depreminin geleceğini ifade ettim.”

Adana’da Deprem Olur Mu?

“İzmir yarımadasında ciddi fay hatları bulunmaktadır. Bu bölgede önemli ölçüde fay atımları olduğu için stres alanlarında değişim meydana gelmiştir. 7 Şubat’ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edilmesi gerektiğini belirtmiştim. Deprem büyüklüğünün yanı sıra, stresin hangi fay boyutunda aktarıldığı da önemlidir. Küçük faylar, büyük depremler üretemez. Adana’da beklediğim deprem, genellikle 6 büyüklüğünde olacaktır. Diyarbakır’a kadar büyük ve yıkıcı bir deprem beklemiyorum. Ancak, oraya yakın bir deprem olursa, bu durum komşu bölgeleri de etkileyebilir. Örneğin, Kayseri çevresindeki faylar son depremlerden sonra stres alanında değişim yaşamış olabilir.”

Diyarbakır'da 4.2 Büyüklüğünde Deprem ve Uzman Görüşleri

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP