‘Coffea’ bitkisinin henüz kavrulmamış tohumlarına yeşil kahve denir. Kahve meyvesi, kuru veya yaş işleme yöntemleriyle bir dizi aşamadan geçtikten sonra, üzerindeki kabuk ve zarı ayrıştırılarak elde edilen yeşil kahve çekirdeği, kahve hazırlamanın ilk adımını oluşturur. Yaygın olarak tüketilen kahve, bu çekirdeklerin kavrulması ile hazırlanır. Kavrulma süreci, kahvenin lezzet ve aroma gibi karakteristik özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlar. Bu aşamada, kahve çekirdeğinin zarı ortadan kalkar ve organik bileşiklerin yanması sonucu bazı faydalı özellikler kaybolabilir.
Kahve, yüksek kafein içeriği ile bilinen bir içecektir. Olgun kahve çekirdeklerinin kuru ağırlığının yaklaşık %1-2’si kafeindir. Bir fincan kahve, ortalama olarak 80 mg kafein içerir. Bunun yanı sıra, yeşil kahve, insan vücuduna en fazla antioksidan sağlayan içeceklerden biridir. Yeşil kahve, hafif antidepresan etkisi göstererek serotonin ve dopamin gibi önemli sinirsel salgıların üretimine destek olur. Ayrıca, içerdiği magnezyum, kalsiyum gibi mineraller ve B grubu vitaminler, genel sağlık için önemli birer destektir.
Yeşil kahvenin pişirme yöntemi, standart kahveye göre farklılık gösterir. İçeriğindeki minerallerle sağlık açısından faydalı kabul edilen yeşil kahve, pişirilmeden önce mutlaka öğütülmelidir. Yeşil kahve çekirdekleri, Türk kahvesi ve espresso gibi ince tanecikli olacak şekilde çekilmelidir. Yeşil kahve, cezvede pişirilebilir; ancak besin değerlerinin kaybolmaması adına, pişirme sırasında soğuk su kullanılması önerilir. Yeşil kahvenin faydalarını kaybetmemek için, kaynatılmadan demleme usulü ile hazırlanması en uygun yöntemdir.
Yeşil kahvenizi hazırlamak için, kaynar suya ilave edip yaklaşık 5 dakika demlenmeye bırakabilirsiniz. Tadının normal kahveye göre daha farklı olduğu ve bazı kişiler tarafından zor tüketildiği gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Demleme işlemi sırasında, aroma katmak için tarçın, karanfil veya hindistancevizi yağı gibi malzemeler eklenebilir.
Bir tatlı kaşığı çekilmiş yeşil kahve cezveye alınarak üzerine bir fincan su eklenmelidir. Kahve ve su hafifçe karıştırıldıktan sonra, cezve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Kahve kaynamadan önce ocaktan alınarak fincana dökülmelidir. Yeşil kahvenin akşam saatlerinde tüketilmesi, sindirim ve uyku sorunlarına yol açabileceği için, sabah kahvaltısından sonra veya ikindi saatlerinde tüketilmesi daha uygundur.
Yeşil kahve, günde 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve ilaç kullanan bireylerin, yeşil kahve tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmaları önemlidir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce