CHP Sivas Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Ulaş Karasu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) randevu alamayan çiftçilerin yaşadığı ciddi mağduriyetleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Karasu, çiftçilerin “kara gün dostu” olarak bilinen TMO’nun, aynı zamanda çiftçilerin kabusu haline gelmemesi gerektiğini ifade etti.
Karasu, Türkiye’nin her yıl olduğu gibi bu yıl da hasat mevsiminin zorlu geçtiğini vurguladı. Yağışların etkisiyle buğday ve arpada birim alandan elde edilen verim son yılların en yüksek seviyelerine ulaşmasına rağmen, başta mazot, ilaç, tohum ve gübre gibi temel girdi maliyetlerinin sürekli bir artış gösterdiğini belirtti. Bu durumun çiftçileri zor günlere ittiğini dile getiren Karasu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi sundu.
Önergesinde, TMO’nun çiftçilere destek vermesi ve başta hububat olmak üzere tarımsal ürün piyasalarında istikrar sağlaması gerektiğini ifade eden Karasu, “Çiftçinin kara gün dostu” olan ofisin, hasat öncesinde depolarını ithal buğdayla doldurarak stoklarını yeterli hale getirdiğine dikkat çekti. Bunun yanı sıra, TMO’nun randevu sisteminin uzun tarih vermesi ve teknik kapasitesinin yetersizliği gibi sorunların, üreticilerin mevcut sıkıntılarına yeni sorunlar eklediğini vurguladı.
ÜRETİCİLER ENDİŞELİ
Sivas’ın, Türkiye’nin “hububat ambarı” olarak bilindiğini ve buğday, tritikale, arpa, yulaf gibi ürünlerin üretiminde ülkemizin ilk 10’unda yer aldığını hatırlatan Karasu, “TMO’nun ürün alımına ilişkin şikayetler ülkenin dört bir yanından yükselirken, Sivas’ta da üreticiler TMO’nun uygulamalarından şikayetçi. Özellikle TMO’nun tahıl alım süresinin kısıtlı olması nedeniyle üreticiler, bu sürenin uzatılmasını ve vardiyalı çalışarak çiftçileri mağdur etmemesini talep etmektedir” dedi.
Karasu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarım, tüm dünyada son derece önemli ve stratejik bir sektördür. Eğer doğru bir planlama yapılmazsa sorunlar artar ve bu sorunların üstesinden gelmek her geçen gün zorlaşır. AKP döneminde çiftçi sayısı her geçen gün azalmakta, ekim alanları daralmaktadır; sorunlar ise artarak devam etmektedir. Anadolu’daki çiftçiler, hasat ettikleri ürünleri TMO’ya satamamakta ve randevu dahi alamamaktadır. Çünkü TMO, hasat yapılmadan önce alıma girdiği için depolarını ithal buğdayla doldurdu. Bu nedenle Sivas’ta da üreticilerde endişeli bir bekleyiş başlamıştır. Alın terinden ve emeğinden başka sermayesi olmayan üreticiler, ofisin alım süresini uzatmasını ve bu süre içerisinde vardiyalı çalışmasını beklemektedirler.”
YUMAKLI’YA TMO SORULARI
Karasu, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın yanıtlaması talebiyle önergesinde şu soruları sordu:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce