İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesinin belirtilerinin, zehirlenmeye neden olan mikroorganizmalara bağlı olarak değişiklik gösterdiğini vurguluyor. “Belirtilerin çeşitliliği kadar, bu belirtilerin ne zaman ortaya çıktığı da önemli bir faktördür. Bazen besin alındıktan sadece birkaç saat sonra belirtiler başlar, bazen ise günler sonra kendini gösterir. Ancak genel olarak, başlıca belirtiler arasında bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (su gibi ya da kanlı) ve ateş yer alır” diyor.
Hayati Sonuçlar Doğurabilir
Dr. Murrja, besin zehirlenmesine yol açabilen mikroorganizmaların çeşitlilik gösterdiğini belirtirken, norovirüs, rotavirüs gibi virüslerin yanı sıra salmonella, E. coli gibi bakterilerin ve bazı parazitlerin de enfeksiyona neden olabileceğini ifade ediyor. Enfeksiyon etkenlerinin besinlere bulaşma yollarını şu şekilde sıralıyor:
Murrja, besin zehirlenmesine yol açan etkenlere bağlı olarak belirtilerin değişkenlik gösterdiğine dikkat çekiyor: “Belirtiler, besin alımından birkaç saat sonra veya birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Ancak, başlıca belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (su gibi veya kanlı) ve ateşdir. Nadir durumlarda, görme bozukluğu, sersemlik, eller ve kollarda uyuşma, karıncalanma gibi nörolojik belirtiler de görülebilir” diyor.
Bu Şikayetler Varsa Hemen Hastaneye Gidin!
Peki, ne zaman sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor? Çocuklar, yaşlılar, hamileler veya kronik hastalığı olan bireylerin derhal hastaneye gitmesi gerektiğini belirten Dr. Murrja, bahsi geçen risk grubunda yer almayan kişilerin şu belirtiler görüldüğünde acilen hastaneye gitmelerini öneriyor:
Besin zehirlenmesi tanısı koymak için hekim, belirtileri ve hastanın son bir hafta içinde tükettiği gıdaları inceliyor. Tansiyon, nabız, ateş ve kilo değerleri kontrol ediliyor. Gerekli görüldüğünde kan ve dışkı testleri yapılıyor. Vücutta sıvı eksikliği varsa, sıvı takviyesi yapılıyor ve belirtilere yönelik bir tedavi planı oluşturuluyor. Besin zehirlenmesi durumunda nadiren antibiyotik kullanımı gerekebilir. Hangi mikroorganizmanın etkisi altında kalındığı bilinmese bile, genellikle hasta birkaç gün içinde tedaviye olumlu yanıt verip iyileşiyor.
Dr. Murrja, besin zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri veriyor:
Çiğ Yiyeceklerden Uzak Durun
Dr. Murrja, özellikle az pişmiş ve çiğ yiyeceklerin enfeksiyon etkenlerinin kolayca üreyebileceği bir ortam oluşturduğunu belirterek, dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:
Meyve ve Sebzeleri İyi Yıkayın
Yaz aylarında bol miktarda tüketilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanması, hatta sirkeli suda bekletilerek temizlenmesi gerektiğini belirten Dr. Murrja şunları söylüyor:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce