Esat Korkmaz: Alevi İnancı Üzerine Derinlemesine Araştırmalar Yapan Yazar Hayatını Kaybetti
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Esat Korkmaz: Alevi İnancı Üzerine Derinlemesine Araştırmalar Yapan Yazar Hayatını Kaybetti

Esat Korkmaz: Alevi İnancı Üzerine Derinlemesine Araştırmalar Yapan Yazar Hayatını Kaybetti

ABONE OL
January 22, 2025 15:48
Esat Korkmaz: Alevi İnancı Üzerine Derinlemesine Araştırmalar Yapan Yazar Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Esat Korkmaz Hayatını Kaybetti

Alevi inanç sistemi, felsefesi ve öğretisi üzerine derinlemesine araştırmalar yaparak birçok eser kaleme almış olan Esat Korkmaz, 77 yaşında hayata veda etti.

Esat Korkmaz Kimdir?

Esat Korkmaz, 1946 yılında Manisa’nın Demirci ilçesinde dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra 1976 yılında yüksek orman mühendisliği diplomasını almış ve 1980 yılına kadar Orman Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde görev yapmıştır. Ancak, 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbe sonrası, siyasi görüşleri nedeniyle görevine son verilmiştir.

Askerlik hizmetinin ardından, medya dünyasına adım atan Korkmaz, Babıali’de çalışmaya başlamıştır. Yurt Ansiklopedisi ve Büyük Larousse gibi prestijli yayınlarda yazarlık ve redaktörlük yaparak önemli katkılarda bulunmuştur. Ayrıca, Nefes dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlenmiş ve Nefes Yayınları’nı kurarak Alevi-Bektaşi literatürüne önemli eserler kazandırmıştır.

Korkmaz, üniversite yıllarında Orman Fakültesi Fikir Kulübü Yönetim Kurulu’nda yer almış ve son dönemlerde Devrimci Gençlik Federasyonu (DEV-GENÇ) Genel Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır. 12 Mart dönemi sonrası Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKPC) ve DEV-GENÇ davalarından yargılanmış, devrimci mücadele içinde aktif rol almıştır. Devrimci İşçi Birliği ve Kazdağı Orman İşçileri Sendikası gibi çeşitli kuruluşlarda yöneticilik yaparak, işçi mücadelesine katkıda bulunmuştur. 1974 affıyla cezaevinden çıktıktan sonra, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin (TSİP) Zeytinburnu İlçe Başkanlığı görevini yürütmüştür.

Esat Korkmaz, ilk kitabı “Kafa Tutan Günler” ile edebiyat yolculuğuna başlamış, 1990’ların ortalarından itibaren Alevi-Bektaşi araştırmalarına yönelmiştir. Bu alanda birçok önemli esere imza atmış; Alevilik-Bektaşilik Terimleri Sözlüğü, Enel Hak, Dört Kapı Kırk Makam, Alevi Felsefesi, İnsan Tanrı, Alevilik ve Aydınlanma, Alevilere Saldırılar, Alevilik Eğitimi Ders Notları, Anadolu Aleviliği, Şamanizm Terimleri Sözlüğü, Zerdüştlük Terimleri Sözlüğü, Şeyh Bedreddin ve Varidat, Kızılbaşlıkta Üç Firar-Üç Terk, Ezidiler gibi onlarca kitap yazarak bu alandaki bilgi birikimini genişletmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP