Dövmelerin Geleceği: Akıllı Dövmeler ve Sağlık İzleme Teknolojileri
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Dövmelerin Geleceği: Akıllı Dövmeler ve Sağlık İzleme Teknolojileri

Dövmelerin Geleceği: Akıllı Dövmeler ve Sağlık İzleme Teknolojileri

ABONE OL
January 22, 2025 15:46
Dövmelerin Geleceği: Akıllı Dövmeler ve Sağlık İzleme Teknolojileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dövmelerin Geleceği: Akıllı Dövmeler

Dövmeler, kökleri binlerce yıl öncesine dayanan ve insanlık tarihi boyunca birçok kültür tarafından benimsenmiş olan en eski sanat biçimlerinden biridir. Günümüzde bazı araştırmacılar, yeni nesil dövmelerin sağlık durumumuzu izlemeye yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Imperial College London Kimya Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacı Dr. Ali Yetişen, insan vücudundaki belirli biyobelirteçleri izlemek amacıyla deri altına enjekte edilebilen “akıllı dövme” pigmentleri geliştirmek için bilim insanları, mühendisler ve tasarımcılar arasında bir işbirliği gerektiğini vurgulamaktadır.

Dr. Yetişen, bu yenilikçi konseptin, geleneksel dövme mürekkebini “işlevsel malzemelerle” değiştirme yoluyla, diyabet hastaları için kan şekeri seviyelerindeki değişikliklerin, böbrek veya karaciğer fonksiyonlarının izlenmesi, ya da sporcuların dehidrasyon durumuna karşı uyarılması gibi “dış uyaranlara yanıt vererek renk değiştiren dövmeler” şeklinde olabileceğini ifade etmektedir.

UV Işığına Karşı Akıllı Dövme

Yetişen ve ekibinin çalışmaları, vücuda içten dışa doğru odaklanırken, Dr. Carson Bruns tarafından yürütülen başka bir araştırma, cilt kanserinin önde gelen nedenlerinden biri olan UV ışığına maruz kalma gibi dış faktörlerin izlenmesine yardımcı olacak akıllı dövmeler üzerinde çalışmaktadır. Dr. Bruns, 2020 yılında “güneş çili” olarak adlandırılan, ışığa duyarlı küçük bir dövme modeli üzerine bir makale yayınlayan ekibin parçasıydı. Normalde görünmez olan bu dövme, UV ışığına maruz kaldığında ortaya çıkmakta ve kişi güneş kremi sürdüğünde ya da güneş ışığından uzaklaştığında kaybolmaktadır.

Bruns, ekibin o zamandan beri en az üç yıl çalışabilen ve ışık kaynağını kontrol ederek “açılıp kapanabilen akıllı dövme pigmentleri” geliştirdiğini de belirtmektedir.

Kültürel Kabul Sorunları

Ancak, hem Yetişen hem de Bruns, bu teknolojinin toplumsal kabulünü sağlama konusunda zorlukların bulunduğu konusunda hemfikir. Bazı bireyler ve kültürler için dövme yaptırmak olumsuz bir damga olarak algılanmakta, bazıları ise deri altına yapılan enjeksiyonların güvenliği konusunda endişeler taşımaktadır. Yetişen’in geliştirdiği teknoloji, şu ana kadar domuz derisi üzerinde test edilmiştir ve önümüzdeki üç yıl boyunca insan klinik deneylerine odaklanmayı planlamaktadır.

Ali Yetişen Kimdir?

Ali Yetişen, Harvard Tıp Fakültesi’ndeki araştırmalarına doktora sonrası araştırmacı olarak başlamıştır. 2017 yılında, Harvard ve MIT araştırmacılarıyla birlikte ‘Dermal Abyss’ adlı bir konsept geliştirmiştir. MIT’e göre bu yenilikçi işlem, dövme mürekkebinin şeker veya tuz içeriğine ya da cildin pH seviyesine göre renk değiştirmesini sağlamaktadır.

Yetişen, “Bu yenilikçi teknolojilerin, teşhis teknolojileri adına evrensel bir platform olmasını umuyoruz” diyerek, “İnsan durumunu gerçek zamanlı olarak rapor edebilen ve görüntüleyebilen çok çeşitli implante edilebilir ve enjekte edilebilir sensörler üzerinde çalışıyoruz…” şeklinde sözlerini tamamlamaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP