İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesinin neden olduğu mikropların çeşitliliğine dikkat çekerek, “Besin zehirlenmesine yol açan etkenlerin türüne bağlı olarak belirtiler değişiklik gösterebilir. Bazen besinin alımından sadece birkaç saat sonra belirtiler ortaya çıkarken, bazen de günler sonra kendini gösterebilir. Ancak genel olarak gözlemlenen belirtiler arasında bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (su gibi veya kanlı) ve ateş yer alır” diyor.
Hayati Sonuçlar Doğurabilir
Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesine sebep olan virüs ve bakterilerin sadece tek tip olmadığını, norovirüs ya da rotavirüs gibi virüslerin yanı sıra salmonella, E.coli gibi bakterilerin ve hatta bazı parazitlerin de bu tür enfeksiyonlara yol açabileceğini ifade ediyor. Enfeksiyon etkenlerinin gıdalara bulaşma yollarını ise şu şekilde sıralıyor:
Murrja, besin zehirlenmesine neden olan etkenlere göre belirtilerin farklılık gösterdiğine vurgu yaparak, “Bazı durumlarda belirtiler birkaç saat içinde ortaya çıkabilirken, bazı durumlarda günler sonra kendini gösterebilir. Ancak en yaygın belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal (su gibi veya kanlı) ve ateş olarak karşımıza çıkar. Nadir olarak görme bozukluğu, sersemlik, eller ve kollarda uyuşma gibi nörolojik belirtiler de gözlemlenebilir” şeklinde açıklama yapıyor.
Bu Şikayetler Varsa Hemen Hastaneye Gidin!
Peki, ne zaman bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir? Dr. Murrja, çocuklar, yaşlılar, hamileler veya kronik hastalığı olan kişilerin derhal hastaneye gitmesi gerektiğini belirtiyor. Diğer bireyler içinse aşağıdaki belirtiler görüldüğünde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması öneriliyor:
Besin zehirlenmesi tanısı koymak için hekim, hastanın belirtilerini ve son bir hafta içinde tükettiği gıdaları gözden geçiriyor. Tansiyon, nabız, ateş ve kilo değerleri kontrol ediliyor, gerekirse kan ve dışkı testleri yapılıyor. Vücutta sıvı eksikliği varsa, sıvı takviyesi yapılıyor ve belirtilere yönelik tedavi planı oluşturuluyor. Besin zehirlenmesinin nadiren antibiyotik gerektirdiği ve çoğu hastanın birkaç gün içinde tedaviye olumlu yanıt vererek iyileştiği belirtiliyor.
Dr. Edvin Murrja, besin zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:
Çiğ Yiyeceklerden Uzak Durun
Dr. Murrja, özellikle az pişmiş ve çiğ yiyeceklerin enfeksiyon etkenlerinin hızla üreyebileceği ortamlar oluşturduğunu belirterek şu önerilerde bulunuyor:
Meyve ve Sebzeleri İyi Yıkayın
Yaz aylarında bolca tüketilen sebze ve meyvelerin iyi bir şekilde yıkanması, hatta sirkeli suda bekletilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Edvin Murrja, şunları belirtiyor:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce