DOLAR

35,9159

0.16%
EURO

36,8113

-1.16%
ALTIN(gr)

3.210,94

-0,52%
BİST 100

10004.38

-0,52%
Vergi Borcu Yapılandırma Kanun Teklifi Kabul Edildi

Vergi Borcu Yapılandırma Kanun Teklifi Kabul Edildi

ABONE OL
January 23, 2025 17:38
Vergi Borcu Yapılandırma Kanun Teklifi Kabul Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca yurttaşın merakla beklediği vergi affı ve borç yapılandırma kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenleme, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi çeşitli vergi borçlarını, tüm idari para cezalarını, KYK borçlarını ve Hazine alacaklarını kapsamaktadır. Peki, vergi borcu yapılandırma için son başvuru tarihi nedir? Başvurular ne zaman sona erecek?

Yapılandırma Kapsamındaki Vergi Borçları

Yapılandırma işlemi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar oluşmuş olan vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarını kapsamaktadır. Borçlar, borçluların daha rahat ödeme yapabilmeleri için uzun vadelere bölünecektir. 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesine ait kamuya olan vergi, prim ve diğer borçlar için başvuru süresi, nisan ayından mayıs ayına uzatılmıştır. İlk taksit ödemeleri ve peşin ödeme süresi ise mayıs ayından haziran ayına alınmıştır. Dolayısıyla, yapılandırma başvuruları için son tarih 3 Temmuz 2023 olarak belirlenmiştir.

Yapılandırma Sürecinin Bitiş Tarihi

Vergi borcu yapılandırma işleminin kesin son tarihi 3 Temmuz 2023 olarak açıklanmıştır. Bu tarihten sonra başvurular kabul edilmeyecektir.

Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Vergi affı kapsamındaki borçların yapılandırılması için başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca, vatandaşlar vergi dairelerine bizzat giderek veya posta yoluyla da başvuru yapabilirler. Kanun, 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsamaktadır. Yapılandırma için son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023 olarak belirlenmiştir.

Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi sağlanacaktır. Yapılandırma kapsamındaki detaylar ise aşağıda sıralanmıştır:

  • Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamı silinecektir.
  • Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’si silinecektir.
  • Ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) aslı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi, Yİ-ÜFE oranında güncellenerek ödenecektir.
  • Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı, Yİ-ÜFE oranında güncellenerek ödenecektir.
  • Öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının asıllarına vade tarihleri ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar hesaplanmadan ödeme imkanı sağlanacaktır.
  • Dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları vb.) sulh yoluyla sonlandırılması imkanı olacaktır.
  • Vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılması mümkün olacaktır.
  • 2018-2022 yıllarına ilişkin matrah ve vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere yönelik vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır.
  • Yapılandırılan tutarların peşin veya aylık dönemlerde azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenmesi sağlanacaktır.
  • Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 indirim yapılacaktır.
  • Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde, ceza asıllarından %25 indirim uygulanacaktır.
  • Matrah ve/veya vergi artırımı üzerine hesaplanan vergilerin peşin veya aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitte ödenmesi sağlanacaktır.
  • Matrah ve/veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamı ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu vergilerden %10 indirim yapılacaktır.
  • İşletme kayıtlarının (kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar, emtia, demirbaş vb.) cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi sağlanacaktır.
  • Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için cezasız ve faizsiz olarak pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan imkanı sunulacaktır.
  • Yapılandırılan borçların anlaşmalı bankaların kredi kartı ile ödenmesi mümkün olacaktır.
  • Her bir taşıt için Kanun kapsamında ödenecek motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az %10’unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince araç muayene izni verilecektir.
  • Araç muayenesini yaptırmamış olanların 30/9/2023 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla ödeme kolaylığı sağlanacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP