Kefirin Faydaları ve Evde Yapılışı

Kefirin Faydaları ve Evde Yapılışı

ABONE OL
January 22, 2025 12:31
Kefirin Faydaları ve Evde Yapılışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kefirin Faydaları ve Yapımı

Kefirin Faydaları ve Yapımı

Kefir, sağlığa birçok yararı olan fermente bir süt ürünüdür. Sütün sağladığı besin değerlerinin yanı sıra, kefir probiyotik özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Bu yazıda, kefirin ne olduğu, kefir tanelerinin nereden temin edileceği, evde kefir yapımının detayları ve saklama yöntemleri hakkında bilgi bulacaksınız. İşte, püf noktalarıyla birlikte kefir tarifi:

KEFİR TARİFİ

Malzemeler

  • 100 gram kefir tanesi
  • 2 litre çiğ süt

Yapılışı

1. Öncelikle derin bir tencereye sütü alarak kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Sütün kaynadıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için bir kenarda bekletin.

2. Süt ılımaya başladığında, yüzeyinde kaymak oluşacaktır. Bu kaymakları tahta kaşıkla dikkatlice alın.

3. Süt tamamen soğuduğunda, içerisine kefir tanelerini ekleyin ve tahta kaşıkla nazikçe karıştırın.

4. Hazırladığınız karışımı cam bir kavanoza aktarın ve üzerini temiz bir bezle örterek kapatın. Kavanozu oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat bekletin.

5. Bir gün sonra bezi kaldırdığınızda, sütün üzerinde pıhtılaşmalar göreceksiniz. Bu durumu gördüğünüzde kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabında bir gece bekletin.

6. Ertesi gün kefiri plastik süzgeçten veya tülbentten geçirin ve pıhtılardan arındırın. Elde ettiğiniz kefiri cam şişelerde buzdolabında saklayabilirsiniz.

7. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri ise iki gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Afiyet olsun!

KEFİR TANESİ NEREDEN ALINIR?

Kefir mayasını, üniversitelerin ziraat fakültelerinden, organik ürün satan firmalardan veya internet üzerinden satış yapan kefir mayası tedarikçilerinden temin edebilirsiniz. Ayrıca, organik ürün satışları yapan aktarlarda da kefir mayası bulmanız mümkündür.

KEFİR YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Kefir taneleri canlıdır ve haftada bir kez mayalama için kullanılabilir. Onlara iyi bakarsanız, zamanla artıp büyüyebilirler.
  • Kullandığınız sütün mutlaka oda sıcaklığında olması gerekmektedir.
  • Kefiri süzerken plastik bir süzgeç kullanmalısınız. Ayrıca, süzme işlemi için kullanacağınız kaşık da tahta olmalıdır. Metal yüzeylerle temas ettiğinde kefir mayası zarar görebilir.
  • Mayalama süreci en az 24 saat sürmelidir. Kefir tanelerini içme suyu ile yıkamayı unutmayın.

KEFİR MAYASI NASIL SAKLANIR?

Buzdolabında Saklama

Buzdolabında Saklama

Süzdüğünüz kefir mayasını cam bir kavanozda, sütün içine koyarak yaklaşık 10 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

Derin Dondurucuda Saklama

Derin Dondurucuda Saklama

Uzun süreli saklamak için kefir mayasını dondurmanız mümkündür. Mayanızı temiz içme suyu ile yıkayıp, temiz bir havluya alarak buzdolabının dondurucu bölümüne koyarak dondurabilirsiniz.

Kurutarak Saklama

İçme suyu ile yıkadığınız kefir mayasını temiz bir havlu üzerine alarak, rengi sararıncaya kadar kurutun. Hava alan bir yerde kurutma işlemi daha etkili olacaktır. 2-3 gün içinde tamamen kuruyan kefir mayasını cam bir kavanoza kapaklı şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP