Ramazan Pidesinin Geleneği ve Yapımı

Ramazan Pidesinin Geleneği ve Yapımı

ABONE OL
January 22, 2025 12:16
Ramazan Pidesinin Geleneği ve Yapımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ramazan Pidesinin Geleneği

Ramazan Pidesinin Geleneği

Fırınların ve pastanelerin önünde oluşan uzun kuyruklar, ortalığa yayılan enfes pide kokuları, hiç şüphesiz Ramazan ayının geldiğinin habercisidir. Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan pide geleneği hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? İşte merak edilenler:

Ramazan Pidesinin Farkı Nedir?

Ramazan pidesinin en belirgin özelliği, hamurunda kullanılan özel unun kalitesidir. Buğdayın en üst kaliteden seçilmesi, hamurun suyu iyi çekmesini ve cıvık bir kıvam elde edilmesini sağlar. Unun kepek oranı da farklılık gösterir. Hamurun yoğrulma süresi, su ve tuz oranı da oldukça önemlidir. Hamurun hava alması için buz atılır ve fırının ateşi daha harlı bir şekilde ayarlanır. İçindeki kepek, pideye bambaşka bir aroma kazandırır. Üzerine serpilen çörek otu ve susam, pidenin kokusunu daha da zenginleştirir. Unutulmaması gereken en önemli nokta; ekmek hamurundan pide, pide hamurundan ekmek yapılamayacağıdır. Pide, ‘tırnak’ atılarak şekillendirilir.

Pideyi ‘Şifalamak’ Ne Demek?

Ramazan pidesi, fırına verilmeden önce üzerine fırıncıların ‘şifa’ adını verdikleri bir sıvı sürülür. Şifa, un ve su karışımının kaynaması ile elde edilen bir tür sos olarak tanımlanabilir. Eğer pidenin üzerine yumurta sürülecekse, şifa sürülmemesi gerektiği belirtilir. Pidenin üzerine şifa sürülmesinin amacı, pidenin fırından çıkarken kuru olmamasını sağlamaktır. Ramazan pidesi yaparken, kaynayan suya pide unu eklenir ve karıştırılır. Çorba kıvamına gelince, soğumaya bırakılır. Fırına vermeden önce bu karışım, elle pidelerin üstüne sürülerek parlaması sağlanır. Bu işleme pideyi ‘şifalamak’ denir.

Pide Kültürü Ne Zaman Başladı?

Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi ile birlikte, yerleşik kültürün etkisiyle farklı ekmek çeşitleri üretmeye başlandı. Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nda, pide ve ekmeklerin özel olarak pişirilmesi için ‘has fırın’ adı verilen alanlar oluşturuldu. 18. yüzyıl Osmanlı Saray Mutfağı’nda Ramazan ayında has ekmekle birlikte sıkça anılan bir ekmek türü olarak pide kayıtlara geçmiştir.

Ramazan Pidesinin Geleneği ve Yapımı

Evliya Çelebi Ramazan Pidesinden Nasıl Bahseder?

Evliya Çelebi, gezdiği birçok şehirde Osmanlı Devleti döneminde Ramazan’ın gelişini anlatmaktadır. Ramazan Ayı’na dair verdiği ayrıntıların arasında Ramazan pidesinden “Üstü çörek otu, badem, safran ve haşhaş gibi malzemelerle süslenen ve beyaz undan yapılan bir katık” olarak söz etmiştir.

Püf Noktalarıyla Ramazan Pidesi Tarifi

Ramazan ayının sembolü olan pide, genellikle pastane ve fırından hazır olarak satın alınır. Ancak, evde de kolaylıkla yapılabilir. İşte kendi pidelerinizi hazırlamak için gereken malzemeler ve adımlar:

Ramazan Pidesinin Geleneği ve Yapımı

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı buğday kepeği veya mısır unu

Üzeri için

  • 1 çay bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • Susam
  • Çörek otu

Yapılışı

Öncelikle büyük bir hamur yoğurma kabında maya, ılık su, süt ve şekeri karıştırın. Un ve tuzu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Hamur yapışkan ve yumuşak olacak, bu yüzden unlanmış tezgah üzerine alarak pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru, yağlanmış bir kaba koyun ve üzerini nemli bir bezle kapatarak oda sıcaklığında 40 dakika dinlendirin. Hamuru isteğe göre 2 veya 4 eşit parçaya bölün. Fazla sıkıştırmadan yuvarlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsilere biraz kepek veya mısır unu serpin ve bezeleri tepsilere yerleştirin. Hafifçe üzerlerine ellerinizle bastırın. Üzerlerine nemli bir bez kapatarak 30 dakika mayalandırın. Üzeri için, un ve suyu iyice karıştırın. Kalan suyu kaynatın, bu karışıma topaklanmaması için azar azar ilave ederek çırpın. Elinizi hazırladığınız karışıma batırıp, hamuru biraz yaygınlaştırın. Üzerine, iki elinizin parmak uçları ile küçük kareler olacak şekilde, yatay ve dikey tırnak atın. Susam ve çörek otunu serpin. Üzerini kapatıp, 15 dakika dinlendirin. Önceden 250 derecede ısıtılmış fırında, kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Pidelerin daha yumuşak olması için, fırının içine yanmaz bir kap ile su bırakabilirsiniz. Afiyet olsun!

Ramazan Pidesi Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Hamurun kıvamını tutturmak, Ramazan pidesinin en önemli püf noktasıdır.
  • Yoğurma işlemini en az 10 dakika boyunca sürdürün.
  • Maya erimeye başladığında karışımı 10 dakika dinlendirin.
  • Hazırladığınız hamuru streç film veya nemli bir bez ile örtün.
  • Odanın sıcaklığı yüksek olursa, maya daha çabuk çözünmeye başlar.
  • Hamur iki katına geldiğinde mayalama işlemi tamamlanır.
  • Hamurun üzerine tarifte yer alan şifalama sosunu sürüp, yatay ve dikey tırnaklama yapmayı unutmayın.
  • Üzerine susam ve çörek otu serpmek lezzeti artırmak için oldukça önemlidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP