Travmatik bir olay yaşamış bireylerde sıklıkla travma sonrası çeşitli tepkiler gelişebilir. Bu tepkiler çoğu zaman kısa bir süre içinde kendiliğinden geçse de, bazı durumlarda bu tepkilerin uzun sürmesi, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olabileceğinin bir göstergesi olabilir. TSSB, tedavi edilebilir bir durumdur ve bu nedenle uzman bir hekime başvurmak önemlidir.
Travma sonrası stres bozukluğu, bireyi derin bir korku ve dehşet içinde bırakan, çoğunlukla çaresizlik hissi yaratan ve beklenmedik bir anda gerçekleşen olaylar sonrasında ortaya çıkan ruhsal bir durum olarak tanımlanabilir. Her bireyin hayatı boyunca korktuğu veya üzüldüğü pek çok olay yaşaması muhtemeldir. Ancak, her korkutucu veya üzücü olay ruhsal travma yaratmamaktadır. Ruhsal travma genelde, bireyin veya sevdiklerinin hayatını tehlikeye atan durumların yaşanması sonucunda ortaya çıkar.
Travma sonrası stres bozukluğunun nedenleri, bireyden bireye değişkenlik gösterebilir. Her durumun herkes için ruhsal travma yaratacağını söylemek yanıltıcı olabilir. Ancak, TSSB yaşayan bireylerde bu durumu tetikleyen ana sebepler arasında olayın aniden gerçekleşmesi ve kişinin ya da yakınlarının hayatının tehlikeye girmesi yer almaktadır. Aşağıda, TSSB’nin ortaya çıkmasına neden olabilecek bazı yaygın durumlar listelenmiştir:
Bu tür durumların yaşanması, TSSB’nin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak, bireyin geçmişte yaşadığı depresyon öyküsü, kalıtsal psikolojik rahatsızlık riskleri ve kişilik özellikleri gibi diğer faktörler de bu süreci etkileyebilir.
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri genellikle olaydan kısa bir süre sonra ortaya çıkabilir. Ancak, bazı durumlarda bu belirtiler yıllar sonra da kendini gösterebilir. TSSB’nin en yaygın belirtilerinden biri depresyon durumunun ortaya çıkmasıdır. Özellikle, bireyin daha önce depresyon geçmişi varsa, travmatik bir olay sonrasında tekrar depresyon yaşama olasılığı artar. TSSB ile ilişkili depresyon belirtileri şunlar olabilir:
Ayrıca, TSSB yaşayan bireylerde görülebilecek diğer bazı belirtiler ise şunlardır:
Bu belirtiler, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve profesyonel destek alınması önemli hale gelir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce