Kore’de İlk ‘Beyin Yiyen’ Amip Vakasının Tespiti

Kore’de İlk ‘Beyin Yiyen’ Amip Vakasının Tespiti

ABONE OL
January 22, 2025 11:42
Kore’de İlk ‘Beyin Yiyen’ Amip Vakasının Tespiti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı’ndan Önemli Açıklama

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı (KDCA), Güney Kore’de insan beynini etkileyen “Negleria fowleri” türündeki “beyin yiyen” amip ile ilk enfeksiyon vakasının tespit edildiğini duyurdu. Bu durum, halk sağlığı açısından ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor.

Beyin Yiyen Amip Nedir?

Beyin Yiyen Amip Nedir?

Naegleria fowleri, menenjite yol açabilen bir amip türüdür ve halk arasında “beyin yiyen amip” olarak da bilinmektedir. Ortam sıcaklığına bağlı olarak yaşam döngüsünde üç farklı formda bulunur:

  • Kist: Amibin dayanıklı bir formudur.
  • Trofozoit: Amibin aktif ve besin arayan formudur.
  • Kamçılı amip formu: Hareketli bir formudur ve çoğunlukla su ortamında bulunur.

Beyin Yiyen Amip Nasıl Bulaşır?

Beyinde enfeksiyona neden olan Naegleria fowleri, genellikle burun yoluyla vücuda girmektedir. Bu amip, burun mukozasından geçerek burun sinirleri aracılığıyla beyne ulaşır ve burada ciddi bir menenjit tablosuna yol açabilir. Genellikle göl, nehir ve kanal gibi tatlı su kaynaklarında bulunan bu amip, özellikle ABD’nin güney eyaletlerinde sıkça görülmektedir. Uzmanlar, Naegleria fowleri’nin jeotermal sularda ve yeterince klorlanmamış havuz sularında da var olabileceğini belirtmektedir.

Beyin Yiyen Amip Türkiye’de Var mı?

Hücreleri yiyen bu amip türü, Türkiye’deki sularda da bulunabilmektedir. 2009 yılında Ankara’da, 2017 yılında Eskişehir’de ve 2018 yılında Gürcistan’dan gelen bir kişide İstanbul’da Naegleria fowleri tanısı konulmuştur. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, Naegleria fowleri enfeksiyonları nadir görülmekle birlikte, 1962-2019 yılları arasında tespit edilen 198 vakadan sadece 4’ü hayatta kalabilmiştir. Ülkede, 2009-2018 yılları arasında tespit edilen 34 vakanın 30’u eğlence amaçlı kullanıma açık sulardan, 3’ü kirli musluk suyunun buruna çekilmesinden ve 1’i de bahçede kurulan bir su kaydırağında kullanılan kirli çeşme suyundan kaynaklanmıştır.

Tuzlu sularda yaşayan Vibrio vulnificus bakterisi ise ishal başta olmak üzere, kan dolaşımı enfeksiyonu ve kangren gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Beyin Yiyen Amip Bulaşıcı mı?

Beyin yiyen amip, insandan insana geçiş göstermemektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP