Bağırsak Alzheimer’ı: Dr. Fevzi Özgönül’den Önemli Bilgiler

Bağırsak Alzheimer’ı: Dr. Fevzi Özgönül’den Önemli Bilgiler

ABONE OL
January 22, 2025 11:20
Bağırsak Alzheimer’ı: Dr. Fevzi Özgönül’den Önemli Bilgiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dr. Fevzi Özgönül’den Bağırsak Alzheimer’ı Hakkında Bilgiler

Dr. Fevzi Özgönül, bağırsak Alzheimer’ı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özgönül’ün açıklamaları şu şekilde:

“Bağırsak Alzheimer’ı” oluştuğunda, bağırsaklarımız, adeta ikinci beynimiz olarak, yediklerimizi sindirmeyi unutur. Bu durum, sindiremediğimiz besinlerin vücutta birikmesine ve dolayısıyla kilo almamıza neden olur. Yediklerimiz değil, sindiremediklerimiz bizi şişmanlatır. Bağırsak Alzheimer’ı olan birey, sindirim sürecini unuttuğu için kilo alır.

Alzheimer hastalığı, hafızayı, düşünme yetilerini ve basit işlevleri zamanla yok eden dejeneratif ve ilerleyici bir hastalıktır. Son yıllarda, bağırsaklarımızın “ikinci beynimiz” olarak anılmasının yanı sıra, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla bağlantılı olduğuna dair birçok çalışma yapılmıştır. Bağırsak mikrobiyotasındaki bozulmanın, Alzheimer gibi bazı hastalıkların ilerlemesine veya hastalık oluşumuna yol açabileceğine dair pek çok kanıt bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, obezitenin en büyük sebeplerinden birinin de bağırsakların Alzheimer olması olduğu görülmektedir.

Alzheimer’da, beyin etrafındaki olayları unuttuğumuz gibi, ikinci beynimiz olan bağırsaklarımız da yediklerimizi hatırlamamaya başlar ve birçok yiyeceğin sindirimini gerçekleştiremez. Eğer sürekli olarak tek tip beslenirseniz, bağırsaklarınız yediklerinize alışır ve bu durum bağırsaklarınızın çalışma verimliliğini azaltır. Sonuç olarak, birçok gıda maddesini sindiremez hale gelirsiniz.

Uzun süre ekmek arası, tatlı ve hamur işi türü öğünler veya pratiklik adına sürekli tavuklu salata, ton balıklı salata gibi yemekler tüketiyorsanız, aslında bağırsaklarınızı tembelleştiriyorsunuz. Tıpkı bulmaca ve sudoku gibi beyin egzersizleri yapıyorsanız, bağırsaklarınızın da gerçek işlevlerini yerine getirebilmesi için onlara pratik yaptırmalısınız. Zeytinyağlılar, kuru baklagiller, çorbalar, et yemekleri, salatalar ve tencere yemekleri gibi sağlıklı seçeneklerden yararlanarak, çeşitli bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Tek tip beslenmekten kaçınmalısınız. Unutkan bağırsaklardan kurtulmak için, sağlıklı ve çeşitli gıdalar tüketmelisiniz.”

Dr. Fevzi Özgönül, Bağırsak Alzheimer’ına neden olan ve sindirimi bozabilecek faktörleri şöyle sıraladı:

  • Uzun süre tek tip beslenmek, besinlere alışıp bağırsakların çalışmasını ve verimini azaltır.
  • Ekmek, hamur işi, tatlı gibi basit şeker ağırlıklı gıdalarla beslenmek.
  • Geç kahvaltı yapıp buna bağlı olarak erken akşam yemeği yiyerek günü tamamlamak.
  • Ara öğün tüketiminde aşırıya kaçmak.
  • Özellikle gece tüketilen meyvelerle alınan fruktoz miktarını artırmak.
  • Tüm bu unsurlara bağlı olarak bağırsak florasının bozulması ve mikrobiotanızın patojen bakteriler tarafından işgal edilmesi süreci hızlandırmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP