HPV Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

HPV Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABONE OL
January 22, 2025 11:12
HPV Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnsan papilloma virüsü (HPV) aşıları, belirli HPV türlerinin neden olduğu enfeksiyonları önlemek amacıyla geliştirilmiş koruyucu aşılardır. Tüm HPV aşıları, rahim ağzı kanseri riskini artıran en tehlikeli HPV tipleri arasında yer alan 16 ve 18 numaralı tipler başta olmak üzere, çeşitli tehlikeli HPV türlerine karşı koruma sağlamaktadır. Aşağıda, HPV aşıları hakkında bilmeniz gereken önemli noktalar yer almaktadır.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşısının temel amacı, bu virüse karşı etkin bir koruma sağlamaktır. HPV, kadınlarda rahim ağzı kanserlerinin neredeyse %99‘undan sorumludur. HPV’ye karşı geliştirilen koruyucu (profilaktik) aşılar, virüsün yayılmasını engelleyerek, rahim ağzı ve diğer HPV ile ilişkili kanserlerin yanı sıra, öncü lezyonların görülme sıklığını azaltmayı hedeflemektedir.

HPV Aşısı Ücretli mi?

HPV aşısı, kanser ve çeşitli sağlık sorunlarını önleyen önemli bir araçtır ve birçok insan hakları savunucusu tarafından ücretsiz sunulması gerektiği savunulmaktadır. Geçtiğimiz yıl, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından SGK‘ye karşı HPV aşısının ücretsiz hale getirilmesi için dava açılmıştır. Bu dava sonucunda Türkiye’de aşının ücretsiz olmasıyla ilgili yargıdan emsal bir karar çıkmıştır. Ankara 62. İş Mahkemesi, dernek aracılığıyla görülen davada bir kadının başvurusu üzerine, HPV aşısının ücretini ödemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’nı haksız bulmuş ve üç doz aşının bedelinin faiziyle birlikte başvurana ödenmesine hükmetmiştir.

Ancak bu emsal karara rağmen, Türkiye’de HPV aşıları hala sigorta kapsamında değildir. HPV aşısı, uygulandığı yaş aralığına bağlı olarak 2 veya 3 doz şeklinde önerilmektedir. Güncel fiyatı ise 2.085 lira civarındadır.

HPV Aşısı Neden Önemli?

HPV aşılarının, serviks kanserinin %70‘ini, anal kanserinin %80‘ini, vajinal kanserin %60‘ını ve vulvar kanserinin %40‘ını önleyebileceği tahmin edilmektedir. Ayrıca, HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde %90‘dan fazla etkinlik gösterdiği bilinmektedir. HPV’nin en tehlikeli türleri, tedavi edilmediği takdirde penis, serviks, vulva, anüs gibi organlarda kanser gelişimine yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl dünya genelinde yaklaşık 500.000 rahim ağzı kanseri vakası tespit edilmektedir. Tüm HPV aşıları, en yüksek rahim ağzı kanseri riskini taşıyan tehlikeli HPV türlerine karşı önemli bir koruma sağlamaktadır.

HPV Aşısını Kimler, Ne Zaman Yaptırmalı?

HPV aşısı, cinsiyet fark etmeksizin çocuklara 11-12 yaşında yapılması önerilmektedir. Zamanında aşılanmayan erkek çocukları 45 yaşına kadar aşılanabilirken, kadınlar için yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Cinsel yönden aktif olan kadınlar da dâhil olmak üzere, her yaşta aşı yapılabilir ve aşı, aynı koruyuculuğa sahiptir. Ancak aşının içeriğinde bulunmayan diğer kanserojen HPV tipleri nedeniyle, aşı olunsa bile düzenli hekim kontrolü önemlidir.

HPV Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

HPV aşısının bilinen ciddi yan etkileri oldukça nadirdir. Ancak, aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, hafif ağrı gibi hafif yan etkiler görülebilir. Bunun yanında, mide bulantısı, baş dönmesi ve baş ağrısı da en yaygın görülen hafif yan etkiler arasındadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP