Irak Sağlık Bakanlığı, son zamanlarda ülke genelinde ‘Hemorajik ateş’ nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 24’e, toplam vaka sayısının ise 142’ye ulaştığını duyurdu. Açıklamada, virüse yakalanan bireylerin çoğunun Irak’ın güney bölgelerinden olduğu ve bu durumun endişe yarattığı vurgulandı.
Hemorajik Ateş Nedir?
Hemorajik ateş, özellikle Irak’ın elverişsiz koşullarda hayvan yetiştirilen bölgelerinde görülen bir hastalıktır. Ülkenin güneyindeki Zikar vilayetinde, nisan ayında ‘Hemorajik ateş’ teşhisi konulan 9 kişinin hayatını kaybetmesiyle birlikte, yeni bir salgın tehdidi ortaya çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Seyf Bedir, 27 Nisan’da yaptığı açıklamada, “Bu virüs 1970’lerden beri aktif. Irak’ta özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yoğun olduğu bölgelerde her yıl bu tür vakalar ortaya çıkabiliyor. Ancak bu yılki vakalarda gözle görülür bir artış var,” şeklinde ifadelerde bulundu.
Irak Sağlık Bakanlığı, 4 Haziran’da, ‘Hemorajik ateş’ vakalarına dair yeni bir açıklama yaparak, “Son birkaç ay içerisinde 136 kişide bu virüs tespit edildi ve ölüm sayısı 23’e ulaştı,” bilgilerini paylaştı.
Hemorajik Ateşin Belirtileri
Kırım-Kongo Hemorajik Ateşi (KKHA), keneler aracılığıyla taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobik etken tarafından meydana gelen, yüksek ateş, cilt altı kanama ve diğer ciddi komplikasyonlarla seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavi yöntemlerinde bazı gelişmeler yaşanmış olsa da, bu enfeksiyonların ölüm oranları hala oldukça yüksektir.
Belirtiler şunlardır:
Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu ortaya çıkan belirtiler:
GÜNDEM
24 April 2025EKONOMİ
24 April 2025GENEL
24 April 2025GENEL
24 April 2025GÜNDEM
24 April 2025SPOR
24 April 2025GÜNDEM
24 April 2025