Uyku terörü, halk arasında gece terörü olarak da bilinen, genellikle çocuklarda görülen ancak nadiren yetişkinlerde de ortaya çıkabilen bir uyku bozukluğudur. Bu durum, hem çocukların hem de ailelerinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Gece terörü, uyku döngüsünün üçüncü veya dördüncü aşamasında, yani NREM (Non-Rapid Eye Movement) evresinde meydana gelen bir durumdur. Bu ataklar genellikle birkaç dakikadan yarım saate kadar sürebilir. Terör anında birey ne tam uyanık ne de derin uykudadır. Bu esnada, kişiler çığlık atabilir, korku dolu ifadeler sergileyebilir veya ağlama nöbetleri geçirebilir.
Gece terörünün kesin nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, bazı faktörlerin bu durumu tetikleyebileceği düşünülmektedir:
Gece terörünün belirtileri, kabus görme ile karıştırılabilir. Ancak, gece terörü yaşayan bireyler genellikle bu atakların anlarını hatırlamazlar. Aşağıdaki belirtiler, gece terörünü işaret edebilir:
Gece terörü nadiren meydana geliyorsa genellikle büyük bir sorun teşkil etmez. Ancak, sık sık bu tür ataklar yaşıyorsanız mutlaka bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.
Çocuklarda uyku terörü genellikle ergenlik döneminde kendiliğinden kaybolur. Yetişkinlerde ise uyku terörünün teşhis edilmesi daha karmaşık olabilir; çünkü bu bireyler ataklarını hatırlamadıkları için doktora başvurmaktan kaçınabilirler. Gece terörünün tedavi edilmesi için öncelikle altta yatan nedenlerin belirlenmesi gerekmektedir. Eğer uyku terörü psikolojik kaynaklıysa, uygun psikolojik destek alınmalıdır. Eğer birey, ataklarını her gece aynı saatte yaşıyorsa, atak saatinden önce uyandırmak faydalı olabilir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce