Passiflora, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasına ait, 550’den fazla türden oluşan ve genellikle asma ya da sarmaşık şeklinde büyüyen bir bitki cinsidir. Bu bitki, benzersiz ve göz alıcı çiçekleri sayesinde “çarkıfelek” olarak adlandırılmaktadır. Türkçe’de bu isim, çiçeklerin şeklinin bir değirmen çarkını andırmasından kaynaklanmaktadır. Farsça’da ise çiçeklerin saat benzeri yapısından dolayı “saat” adıyla anılmaktadır. Tropikal bölgelerde bazı Passiflora türleri, yenilebilir meyveleri için yetiştirilirken, diğer türler bahçe süslemesi ve kameriye örtüsü olarak kullanılmaktadır.
Passiflora bitkisi, özellikle rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri ile bilinir. Uykusuzluk, stres, adet döngüsü ile ilgili ruhsal sıkıntılar ve menopoz döneminde yaşanan gerginlik gibi durumlarla başa çıkmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Avrupa İlaç Kurumu (AİK), bu bitkiyi “geleneksel bitkisel tıbbi ürün” olarak kabul etmekte ve kullanım amacını şu şekilde açıklamaktadır: “Stresin hafif belirtilerine yardımcı olmak ve uyku düzenini sağlamaya destek olmak.”
Passiflora meyvelerinin genel olarak herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır; ancak, yenebilen meyveler için günde 2 taneden fazla tüketim önerilmemektedir. Aşırı tüketim, uyku hali ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, meyvelerin tamamen olgunlaşmışken toplanıp tüketilmesi önerilmektedir. Zira bitkinin yapraklarında bulunan siyanid glukosid maddesi, meyvelerinde de bulunur; fakat bu oran yapraklardaki miktardan daha düşüktür. Olgunlaşmış veya dalından düşmüş meyvelerde bu madde en düşük ve zararsız düzeydedir.
Bitkinin yaprakları, stres ve endişeyi azaltmaya yardımcı olduğu düşünülen çay yapımında kullanılabilse de, yapraklarındaki siyanid glukosid maddesinin toksik etkileri nedeniyle az miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle hamile kadınlar, emziren anneler ve 6 aydan küçük çocuklar için bu konuda çok fazla araştırma yapılmadığı için, yaprakların hiç kullanılmaması ve meyvelerinin de bu gruptaki bireyler için mümkün olduğunca az tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Ayrıca, bitkinin yapraklarının alkollü içecekler ve reçeteli sedatif ilaçlarla (sinirleri yatıştıran ilaçlar) birlikte kullanılmaması önerilmektedir. Zira bu bitkinin, bu ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini artırıcı bir özelliği bulunmaktadır. Passiflora’nın valerian ve kava bitkileri ile birlikte kullanılması halinde de bu bitkilerin etkisinin artacağı unutulmamalıdır.
Passiflora, kapsül, sıvı ve ekstre formlarında bulunabilir. Kullanım öncesinde mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir. Ayrıca, kurutulmuş çiçek ve yağ formunda da mevcuttur. Sıvı formlarının şeker ve alkol içerebileceği dikkate alınmalıdır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce