Vertigo, kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen bir baş dönmesi türüdür. Ancak, her baş dönmesi vertigo anlamına gelmez. Vertigo, bireyin başının döndüğü hissini yaşamasına ve bu durum sonucunda sarhoşluk ya da sersemlik hissetmesine yol açar. Vertigo yaşayan bireyler, hareketsiz bir durumda olsalar bile etraflarının döndüğünü ve sallandığını hissetmektedirler. Unutulmamalıdır ki, vertigo bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisidir. Bu durum geçici olabileceği gibi, uzun süreli de sürebilir. Vertigo atakları sırasında mide bulantısı ve kusma gibi durumlar da yaşanabilir. Ayrıca, bu ataklar sırasında görme bozuklukları da görülebilir.
Vertigo, genellikle merkezi sinir sistemindeki problemler ya da iç kulak kaynaklı rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkar. Vertigoya sebep olabilecek bazı hastalıklar şunlardır:
Stres ve uyku düzensizliği de vertigo üzerinde etkili olabilir.
Vertigonun tedavi süreci, altında yatan hastalığa bağlı olarak şekillenir. Vertigo teşhisi için hastanın tıbbi öyküsü ve mevcut belirtiler büyük önem taşır. Teşhis koyarken kulak muayenesi ve çeşitli testler yapılmakta, gerektiğinde Bilgisayarlı Tomografi ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Vertigoya sebep olan sorunun belirlenmesinin ardından, uzman hekim tarafından uygun tedavi süreci başlatılır.
Vertigosu olan bireylerin, stresten uzak durmaları ve düzenli uyku alışkanlıklarına dikkat etmeleri son derece önemlidir. Vertigoyu önlemek için ani hareketlerden ve sık eğilmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca, boyna uygun bir yastık kullanarak uyumak, vertigonun etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Vertigo hastalarının ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmaları, ancak doktorun önerdiği hafif egzersizleri yapmaları tavsiye edilmektedir. Şiddetli baş dönmesi durumunda karanlık bir odada uzanmak, vertigo hissini hafifletebilir. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız, mutlaka bir sağlık uzmanına başvurmalısınız.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce